Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Від Резнікова до Гринкевичів: найгучніші корупційні скандали в Міноборони

Попри кадрові зміни та запевняння у боротьбі з корупцією, Міністерство оборони України й далі залишається епіцентром гучних скандалів

Фото: Facebook/Олексій Резніков, Ігор Гринкевич. Колаж: Pro Владу

Корупція в Міноборони

Фото: Facebook/Олексій Резніков, Ігор Гринкевич. Колаж: Pro Владу

Новообраний очільник відомства Рустем Умєров заявив, що у Міноборони за останні чотири місяці виявили порушень на понад 10 млрд гривень. Всю інформацію передають правоохоронцям.

Розповідаємо про найгучніші скандали, які відбувалися в Міністерстві оборони.

Розкрадання на харчах у Міноборони

Наприкінці жовтня минулого року стався один з найвідоміших скандалів у Міноборони з початку повномасштабного вторгнення. Тоді журналісти оприлюднили дані Рахункової палати, які свідчать про розкрадання мільярдів гривень на закупівлі харчових продуктів для українських солдатів.

Згідно з аудитом, з державного бюджету було витрачено 7,43 млрд грн.

Нагадаємо:

  • в кінці 2022 року Міноборони уклало 10 угод на 42,05 млрд грн для забезпечення харчуванням солдатів у 2023 році;
  • після розслідування щодо завищених цін, були підписані додаткові угоди, де вартість деяких продуктів знизилась вдвічі.

Аудит охоплює перше півріччя 2023 року, коли Міноборони очолював Олексій Резніков.

Виявлено, що харчі для ЗСУ закуповувались за значно вищими цінами, ніж для СБУ та Нацгвардії. Зокрема, ціни на продукти для військових були на 30% вище ринкових.

Порівняння добової вартості продуктів:

  • ЗСУ: 137-144 грн;
  • СБУ: 92,5 грн;
  • Держприкордонслужба: 95,0 грн;
  • ГУР: 101,6 грн;
  • Нацгвардія: 118,6 грн.

Аудитори також зазначили, що 410 найменувань продуктів з каталогу не використовуються ні в польових умовах, ні в їдальнях.

Найбільшу питому вагу в закупівлях становлять крупи, макарони, овочі, спеції, соуси, молочні та кисломолочні продукти, заморожені овочі. Найменшу: крупи швидкого приготування, риба, м'ясо, напої, мед, джем, шоколад.

Закупівля обкладинок на 20 мільйонів

Пізніше Міністерство оборони України оголосило тендер на закупівлю 7 тисяч діловодських папок-обкладинок для ведення обліку військовозобов'язаних на загальну суму понад 20 мільйонів гривень.

Це викликало резонанс у ЗМІ, адже ціна однієї обкладинки таким чином сягає майже 3 тисяч гривень.

У Міноборони назвали цю інформацію "помилковою". За їхніми словами, загальна кількість папок, які планується закупити, становить понад 58 тисяч, а середня очікувана вартість однієї обкладинки – 351 гривня.

Однак, внутрішня служба аудиту знайшла на ринку подібні товари за ще нижчими цінами, тому наразі триває перевірка, яка унеможливлює підписання контрактів.

Розтрата майже 1 млрд грн у Міноборони на форму

Згодом Служба безпеки України викрила масштабну корупційну схему в Міністерстві оборони, пов'язану з закупівлею неякісної зимової військової форми.

Ексзаступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов та його підлеглі у змові з приватною компанією закупили форму на майже 1 мільярд гривень, яка не відповідала технічним умовам та була непридатна для використання в бойових умовах.

Військові ЗСУ не могли використовувати цю форму, адже вона:

  • була виготовлена з неякісного матеріалу, який не відповідав вимогам для зимової форми;
  • мала погану стійкість до вологи та холоду.

Шаповалову та його підлеглим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років із конфіскацією майна за статтями:

  • розтрата державних коштів;
  • перешкоджання законній діяльності Збройних сил України.

Скандал із Гринкевичами

Скандальний бізнесмен Ігор Гринкевич здобув 23 тендери на постачання одягу для Збройних сил України на загальну суму понад 1,5 мільярда гривень. Ці тендери проводились без конкурентної процедури, що обурило громадськість та призвело до відкриття кримінальних проваджень.

Закупівлі одягу для ЗСУ здійснювалися згідно з постановою Кабінету міністрів України № 169, яка дозволяє Міноборони проводити закупівлі без конкурентної процедури.

Однак закупівлі проводились з порушеннями законодавства. Зокрема, закупівлі були спрямовані на імпортний одяг, хоча легка промисловість України може повністю забезпечити ЗСУ. До того ж фінансування закупівель відбувалося за 100% передоплатою.

Кому запропонувати той чи інший договір, залежало від однієї людини – від начальника Департаменту державних закупівель і, ймовірно, від профільного заступника міністра оборони, який зараз перебуває в СІЗО.

За фактами цих тендерів відкрито кілька кримінальних проваджень: за фактом порушення законодавства про закупівлі, за фактом розтрати державних коштів та за фактом зловживання службовим становищем.

Раніше ми писали про дивні тендери, які нещодавно провели в Україні. Також ми розповідали про зміни стосовно проведення тендерів, які запровадив український уряд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.