Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Закупівля обкладинок на 20 мільйонів – в Міноборони розповіли подробиці тендера

Міністерство оборони України виділило кошти на закупівлю обкладинок для особових справ військовозобов'язаних

Фото: УНІАН

Вартість однієї обкладинки - 3 тисячі гривень

Фото: УНІАН

Міністерство оборони України вирішило закупити діловодські папки-обкладинки для ведення обліку військовозобов’язаних. На ці потреби було виділено понад 20 млн гривень.

Про це йдеться в оголошенні, опублікованому в електронній системі публічних закупівель Prozorro.

Відомо, що на таку велику суму коштів буде придбано 7 тисяч обкладинок для папок із елементами захисту (22450000-9) для особових справ:

  • осіб молодшого та старшого офіцерського складу;
  • осіб рядового, сержантського і старшинського складу.

Із огляду на загальну суму виходить, що одна обкладинка для особової справи коштує майже 3 тис. грн.

Хто брав участь у тендері

Цікавим є те, що в тендері взяло участь два учасники. Проте, обрали того виробника, в якого вартість обкладинок була вищою.

У витязі протоколу йдеться про те, що "Житомирське комунальне книжково-газетне видавництво "Полісся" ЖОР" (яке запропонувало меншу вартість) начебто не відповідало вимогам предмета закупівлі.

Таким чином, переможцем тендеру, який й отримає кошти державного бюджету стала ПрАТ "Київська поліграфічна фабрика "Зоря". Вона постачатиме обкладинки для особових справ військовослужбовців для Міністерства оборони.

Що кажуть у Міністерстві оборони

Водночас, у відомстві назвали "помилковою" інформацію про те, що планувалось замовити 7 тисяч обкладинок для ведення обліку військовослужбовців на 20 мільйонів гривень.

У Міноборони підтвердили, що очікувана вартість тендеру, дійсно, мала складати понад 20 мільйонів гривень. Однак, кажуть у відомстві, що ЗМІ поділили цю суму на кількість одиниць лише в першому лоті – 7 тисяч.

"Кількість обкладинок у лотах №2, №3 та №4 не врахували. Так і виникла неправдива ціна по 3 тисячі гривень за штуку", – пояснюється у повідомленні.

У Міноборони уточнили, що торги за лотами №3 і №4 взагалі не відбулися через "відсутність пропозицій" і цей факт журналісти під час публікації матеріалу також не врахували.

Отже, насправді, кажуть в оборонному відомстві, хотіли придбати понад 58 тисяч папок – у такому випадку виходить, що середня очікувана вартість однієї такої обкладинки становила б 351 гривню (а не 3 тисячі гривень, як зазначалось).

"Потім внутрішня служба аудиту знайшла на ринку подібні товари за ще нижчими цінами. Тому після цього розпочали перевірку, яка унеможливлює підписання жодних контрактів щодо закупівлі, поки вона триває", – уточнили в Міноборони.

Покрівля з позолотою за 80 млн грн

Як ми писали раніше, українці обурилися ще одним тендером. Відомо, що Національний заповідник "Софія Київська" відреставрує покрівлі, конструктивні системи та позолоту куполів Софійського собору.

Коштуватиме таке "задоволення" майже 80 млн грн. Українці неприємно шоковані новиною та виступають проти реконструкції під час війни. Громадяни звернулися до Держаудитслужби щодо недоречності проведення таких робіт.

Серед джерел фінансування вказуються державні та благодійні кошти, а також спеціальний фонд. Переможцем тендеру визнана ТОВ "Металева покрівля груп" з кінцевою вартістю робіт 79 млн 203 тис. грн.

Водночас зареєстровано низку звернень, зокрема, від Спілки ветеранів війни та фізичних осіб щодо недоречності проведення таких робіт під час повномасштабної війни до Держаудитслужби. Відповідь наразі очікується.

Раніше ми писали про дивні тендери, які нещодавно провели в Україні. Також ми розповідали про зміни стосовно проведення тендерів, які запровадив український уряд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.