Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Що буде з повноваженнями Зеленського після 20 травня: відповідь ЦВК

Президентський термін Володимира Зеленського добігає кінця 20 травня

Фото: ОП. Колаж: Pro Війну

Що буде після завершення президентського терміну Зеленського

Фото: ОП. Колаж: Pro Війну

Під час воєнного стану в країні не можна проводити ні парламентські, ні президентські вибори. Таким чином, президент України Володимир Зеленський продовжить виконувати свої обов’язки після 20 травня.

Про це йдеться в офіційній відповіді ЦВК на запит інтернет-видання "Главком".

У Центрально виборчій комісії заявили, що наразі жодних питань до легітимності Зеленського після затвердження його президентського терміну немає, адже йдеться не лише про можливість керування країною чинним президентом, але й про його обов’язок.

Таким чином, підтримують безперервність влади та виконання президентом обов'язків у звичному режимі.

Очільник комісії Олег Діденко наголосив, що конституційно існують чотири норми, за яких достроково припиняють повноваження президента:

  • відставка;
  • неспроможність виконувати повноваження за станом здоров’я;
  • імпічмент;
  • смерть.

Водночас у ЦВК наголосили, що дату 20 травня росіяни можуть використати як можливість розпалити ворожнечу всередині України.

Крім цього, в комісії наголосили, що за умовами воєнного стану, Верховний головнокомандувач також є недоторканим.

Росія проведе "вибори" на тимчасово окупованих територіях України

Раніше ми писали, що президентські вибори в Росії заплановані на 17 березня 2024 року. Кремль збирається їх провести також на тимчасово окупованій території України.

Крім того, Росія дозволить провести "вибори" для своїх військовослужбовців та мешканців ТОТ раніше зазначеної дати. Це повʼязано зі спротивом українців на попередніх псевдовиборах.

Станом на зараз, російські військові разом із поліцейськими проводять рейди на тимчасово окупованих територіях. вони навідують в домівки місцевих мешканців та закликають їх голосувати.

Крім того, за президента Росії дозволено голосувати як з російськими, так і з українськими паспортами.

В українському Центрі національного спротиву закликають не грати на руку окупаційній владі та не брати участі в так званих "виборах", адже жодна з країн цивілізованого світу не визнає виборів Путіна на ТОТ.

"Україна чітко розрізняє колаборантів і заручників ситуації. Покарання за колабораціонізм – позбавлення волі від 5 до 10 років із конфіскацією майна", – зазначила пресслужба.

Крім того, в ЦНС завили, що насильне отримання російського паспорта не позбавляє мешканця ТОТ українського громадянства.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, якими є плани російських окупантів щодо Харкова. Також ми повідомляли, що канцлер Олаф Шольц розповів, які чотири кроки можуть допомогти завершити війну в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.