Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Міноборони розриває угоди з компаніями, пов'язаними зі скандальними Гринкевичами: що відомо

Міністерство оборони припиняє співпрацю з компаніями, пов'язаними з бізнесменом Ігорем Гринкевичем

Фото: ДБР. Колаж: Pro Владу

Міноборони припиняє співпрацю із компаніями Гринкевичів

Фото: ДБР. Колаж: Pro Владу

Не так давно в Мережі спалахнув скандал щодо розкрадання коштів на закупівлі неякісної форми для ЗСУ з боку бізнесмена Ігоря Гринкевича. Міноборони швидко відреагувало на такі заяви.

Про це повідомив заступник міністра оборони України Віталій Половенко під час пресконференції на тему "Легка промисловість – за прозорі закупівлі: українському захиснику – українську форму!".

З його слів, рішення було прийнято після публікації в ЗМІ інформації про те, що Гринкевичі можуть бути причетні до масштабного розкрадання грошей на потреби військових.

"Позиція така, що після публікації в ЗМІ Міністерством оборони було зразу прийнято рішення стосовно розривання тих договорів, які було укладено", – сказав Половенко.

Що відомо про корупційний скандал

Раніше ми писали, що ДБР повідомило, що Ігоря Гринкевича затримано під час спроби дати хабар посадовій особі Міністерства оборони. За даними слідства, чоловік намагався дати 500 тисяч доларів за те, щоб його компанії отримали черговий контракт на постачання одягу для військовослужбовців.

Гринкевич є одним із найкрупніших постачальників для Міністерства оборони України. Компанії його родини отримали тендери відомства на загальну суму у 3,2 мільярда гривень.

Чоловіка запідозрили у привласненні майже половини цієї суми. За даними слідства, Гринкевич використовував свої зв'язки в Міністерстві оборони для того, щоб отримувати завищені ціни на свої товари.

Також слідство встановило, що одна з фірм Ігоря Гринкевича зареєстрована на його сина Романа. Останній є нареченим української художниці Соні Морозюк.

У 2023 році, тобто коли його батько вже співпрацював з Міністерством оборони, Роман Грінкевич став власником будинку за 25 мільйонів гривень та чотирьох земельних ділянок у Козині в Київській області.

Боротьба з нечесними закупівлями в Міноборони

Також ми зазначали, що міністр оборони України Рустем Умєров повідомив про створення нової агенції, яка займатиметься закупівлями для військових.

"Проблема з нечесними закупівлями для оборонної сфери тягнеться десятки років. Для нашої спільної команди важливо поставити крапку в цій історії, бо це один зі стовпів нашої перемоги", – сказав Умєров.

Міністр наголосив, що наразі влада прагне позбутися "старих радянських олігархічних та шкурних підходів до державних коштів".

Умєров навів приклад – Україна закуповує у НАТО виключно унікальні військові розробки, це потрібно, аби не дозволити росіянам "використати проти нас нашу ж зброю". Решту необхідного на війні купують через систему тендерів, які тримають для уникнення зловживань під "системним контролем".

Раніше ми писали про дивні тендери, які нещодавно провели в Україні. Також ми розповідали про зміни стосовно проведення тендерів, які запровадив український уряд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.