Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Все залежало від однієї людини? Як Гринкевичам вдалося виграти 23 тендери Міноборони

Стало відомо про фактори, завдяки яким стали можливі закупівлі неякісної форми для ЗСУ

Фото: Facebook/Ігор Гринкевич. Колаж: Pro Владу

Як Гринкевичі виграли 23 тендери

Фото: Facebook/Ігор Гринкевич. Колаж: Pro Владу

Компанія скандального бізнесмена Ігоря Гринкевича виграла 23 тендери на постачання одягу для Міністерства оборони України на суму понад 1,5 млрд грн. Ці тендери були проведені без застосування конкурентної процедури, що викликало обурення громадськості та призвело до відкриття кримінальних проваджень.

Про це повідомила волонтерка, радниця заступника міністра оборони, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони, голова ГО "Мрія дітей України" Дана Ярова в етері телеканалу "Еспресо".

З її слів, закупівлі одягу для Збройних сил України здійснювалися в рамках постанови Кабінету міністрів України № 169, яка дозволяє Міноборони здійснювати закупівлі без застосування конкурентної процедури.

Однак ці закупівлі були проведені з порушенням законодавства. Зокрема, закупівлі були спрямовані на імпортний одяг, хоча легка промисловість України здатна забезпечити Збройні сили України в повному обсязі. Крім того, фінансування закупівель відбувалося за 100% передоплатою.

"Кому запропонувати той чи інший договір, залежало від однієї людини – від начальника Департаменту державних закупівель і, ймовірно, від профільного заступника міністра оборони, який зараз перебуває в СІЗО", – сказала Ярова.

На підставі цих тендерів відкрито кілька кримінальних проваджень. Зокрема, за фактом порушення законодавства про закупівлі, за фактом розтрати державних коштів та за фактом зловживання службовим становищем.

Міноборони розриває угоди з компаніями, пов'язаними зі скандальними Гринкевичами

Раніше ми писали, що після публікації в ЗМІ інформації про можливе розкрадання коштів на закупівлі форми для ЗСУ з боку бізнесмена Ігоря Гринкевича Міністерство оборони України розірвало договори з його компаніями.

Про це повідомив заступник міністра оборони Віталій Половенко під час пресконференції.

"Позиція така, що після публікації в ЗМІ Міністерством оборони було зразу прийнято рішення стосовно розривання тих договорів, які було укладено", – сказав Половенко.

З його слів, Міноборони також звернулося до правоохоронних органів із заявою про можливе порушення законодавства.

Скандал навколо закупівлі форми для ЗСУ з боку компаній Гринкевичів спалахнув у лютому 2023 року. За даними ЗМІ, ці компанії могли отримати понад 1,5 млрд грн за поставки неякісної форми.

Раніше ми писали про дивні тендери, які нещодавно провели в Україні. Також ми розповідали про зміни стосовно проведення тендерів, які запровадив український уряд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.