Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Відставка Залужного і продовження воєнного стану: головні політичні події тижня

Цього тижня новим головнокомандувачем Збройних сил України було призначено Олександра Сирського

Фото: Мар'яни Безуглої, ЗСУ. Колаж: Pro Владу

Безуглу виключили зі "Слуги народу", а Залужному присвоєно звання Героя України

Фото: Мар'яни Безуглої, ЗСУ. Колаж: Pro Владу

Поточний тиждень відзначився багатьма важливими політичними подіями. Перш за все, головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного відправили у відставку. Було призначене нове військове керівництво.

Розповідаємо, які важливі політичні події відбулися впродовж тижня, що минає, з 5 по 11 лютого.

Відставка Залужного

Цього тижня, 8 лютого, стало відомо про зустріч президента Володимира Зеленського і головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Зустрівся з генералом Валерієм Залужним. Подякував за два роки захисту України. Обговорили, якого оновлення потребують Збройні Сили України. Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних Сил України", – сказав президент.

Згодом міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що Залужного було звільнено з посади головнокомандувача Збройних сил України.

Посаду головнокомандувача ЗСУ замість Залужного зайняв Олександр Сирський.

Продовження воєнного стану

6 лютого парламент продовжив дію воєнного стану і мобілізації ще на 90 днів, до 13 травня 2024 року. Це вже 10 голосування Ради. За продовження воєнного стану проголосували 335 нардепів, за продовження мобілізації – 323.

Відставка міністерки у справах ветеранів

Цього тижня міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна подала у відставку. Відповідна заява 5 лютого була подана на розгляд парламенту. Згодом відповідне рішення на пленарному засіданні підтримала Верховна Рада.

Виключення Безуглої зі "Слуги народу"

7 лютого народна обраниця Мар’яна Безугла повідомила, що голова партії Олена Шуляк задовольнила її заяву на вихід із партії "Слуга народу". Таким чином, Безугла позбулася статусу:

  • члена Політичної ради партії;
  • голови Комітету національної безпеки та оборони в Раді;
  • члена Політичної ради Київського осередку;
  • відповідальної за офіс партії на Оболоні.

Безугла назвала свою партію "не страшною, де працює багато нормальних менеджерів, а серед партійців – сотні цікавих людей". Також політикиня наголосила, що зробить все можливе для того, аби правди та свідомого ставало більше, а також продовжить підтримувати президента.

Залужному і Буданову надані звання Героя України

У день звільнення з посади головнокомандувача ЗСУ, президент надав Валерію Залужному звання Героя України. За визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові Залужний також отримав орден "Золота Зірка".

Крім того, Зеленський підписав указ, згідно з яким очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов також отримав звання Героя України. Буданов також був нагороджений орденом "Золота Зірка".

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що говорили в Сполучених Штатах з приводу можливого звільнення Залужного. Також ми повідомляли про відносини між Залужним та Зеленським.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.