Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Залужному присвоєно звання Героя України – Зеленський підписав указ

Колишній Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний отримав звання Героя України

Фото: АрміяInform, Facebook/Валерій Залужний. Колаж: Pro Владу

Залужний отримав нове звання

Фото: АрміяInform, Facebook/Валерій Залужний. Колаж: Pro Владу

Нещодавно стало відомо про те, що замість Валерія Залужного на посаду Головнокомандувача Збройними силами України призначено Олександра Сирського. У день звільнення Залужного, президент України Володимир Зеленський надав йому звання Героя України.

Про це йдеться в указі президента України №61/2024.

За визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові Залужний також отримав орден "Золота Зірка".

Найголовніші перемоги генерала Залужного

Раніше ми згадували про найбільші перемоги вже колишнього головкома ЗСУ:

  • Битва за Київ: 24 лютого – 2 квітня 2022 року. Раптовий наступ ворога з північного заходу, жорстокі бої з диверсантами, героїчна оборона та блискавична поразка російської армії. Київщина очищена від окупантів.
  • Звільнення Харківщини: 6 вересня – 6 жовтня 2022 року. Блискавична операція ЗСУ на Слобожанщині. Десятки тисяч квадратних кілометрів деокуповані, 500 населених пунктів звільнені. Експерти визнають цю операцію безпрецедентною за останні 50 років.
  • Деокупація Херсону: 11 листопада 2022 року. ЗСУ звільнили Херсон, відкинувши ворога на лівий берег Дніпра. Обстріли міста з боку окупантів продовжуються, але українські військові регулярно проводять рейди на лівий берег.
  • Форсування Дніпра: березень 2023 року. Український десант висадився на лівому березі Дніпра, прорвавши ворожу оборону на 800 метрів. Бої за плацдарм тривають.
  • Відновлення "зернового коридору": березень 2022 року. ЗСУ відбили висадку російського десанту та відвернули оточення Одеси. Знищення крейсера "Москва" (14 квітня 2022 року) дозволило Україні встановити контроль над північно-західною частиною Чорного моря та повернути Зміїний (30 червня 2022 року).

Які посади пропонував президент Залужному

Також ми зазначали, що президент Зеленський пропонував Залужному дві нові посади:

  • радник з питань модернізації війська, однак генерал відмовився від цієї пропозиції;
  • посол України в одній з країн НАТО. Цей варіант також не був реалізований, адже послом може бути лише цивільна особа, а звільнення з лав ЗСУ під час воєнного стану неможливе.

Наразі питання про майбутнє Залужного залишається відкритим. Проте залишаються ймовірні сценарії:

  • повернення до ЗСУ на іншу посаду;
  • перехід на роботу в уряді;
  • політична кар'єра.

Яким би не був остаточний вибір Залужного, його внесок в оборону України вже є значним.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як відреагували українці на звільнення Валерія Залужного. Також ми повідомляли про найбільші досягнення армії під керівництвом Залужного.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.