Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Ще один корупційний скандал? Що відомо про арешт ексглави МОЗ Степанова

Вищий антикорупційний суд 14 вересня вирішив заочно заарештувати колишнього міністра

Фото: УНІАН, НАБУ. Колаж: Pro Владу

Максима Степанова заочно заарештували

Фото: УНІАН, НАБУ. Колаж: Pro Владу

Колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова заочно заарештували за рішенням Вищого антикорупційного суду. Ексурядовця підозрюють у заволодінні понад 450 млн гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Національного антикорупційного бюро.

НАБУ та САП вважають, що Степанов незаконно заволодів такими коштами у той період, коли він очолював державне підприємство "Поліграфічний комбінат "Україна".

Однак, за даними НАБУ, Степанов з початку 2023 року перебуває за кордоном. Окрім нього, підозру у цій справі отримали ще шестеро людей.

Так, раніше ВАКС визначив заставу керівнику департаменту "Поліграфкомбінату", відповідального за міжнародні угоди, Сергію Ферлію.

"Він єдиний фігурант, який перебуває в Україні", – повідомили у НАБУ.

Однак наразі кошти ніхто не вніс і детектив НАБУ попросив змінити підозрюваному запобіжний захід на інший. Ферлія відправили під цілодобовий домашній арешт.

Що відомо про цю справу

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура разом зі слідчими з Естонії та Франції викрили схему із заволодіння та легалізації 450 млн гривень.

За версією слідства, колишній директор ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" у 2013-2016 роках організував схему заволодіння коштами підприємства. Тоді його очолював Максим Степанов. У 2013 році він придбав на підставних осіб естонську компанію Inte Graph International FZE. Власниками фірми є Ігор та Олександр Іллєнки (батько та син). При цьому Ігор Іллєнко – давній бізнес-партнер Степанова.

Саме ця естонська компанія була постачальником для комбінату бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо). Водночас вона була посередником, оскільки виробником були інші фірми. Естонське підприємство продавало Поліграфкомбінату бланки за завищеною у 4-6 разів вартістю. За 2013-2016 роках схема завдала "Поліграфічному комбінату "Україна" близько 450 млн грн збитків.

Зеленський відповів міжнародним партнерам щодо корупції

Нещодавно президент на фоні низки корупційних скандалів в країні заявив, що іноземні союзники, які безперестанку надають Україні військову допомогу та фінансують чимало видатків бюджету, хвилюються щодо загрози присвоєння коштів недобросовісними чиновниками.

Втім Зеленський запевнив, що корупційні випадки жодним чином не пов'язані з допомогою від союзників. Адже гроші від партнерів йдуть на те, щоб виплачувати пенсії та здійснювати соціальну підтримку українців.

Раніше ми писали про те, хто з чиновників "прославився" великими статками під час війни. Також ми розповідали, що NYT на фоні відставки Резнікова назвала найголовніший виклик для Зеленського.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.