Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Чіткий сигнал міжнародним партнерам? Зеленський твердо відповів щодо корупції

Президент підкреслив, що для українців стали дуже чутливими питання, які стосуються справедливості та правосуддя

Фото: скріншот, УНІАН. Колаж: Pro Владу

Зеленський висловив позицію щодо корупції в Україні

Фото: скріншот, УНІАН. Колаж: Pro Владу

Українці глибоко стурбовані великою кількістю кейсів щодо корупції навіть у вищих владних ешелонах. На Заході також регулярно з’являються гучні заголовки у пресі. Але президент Володимир Зеленський чітко окреслив, чи є зв'язок між корупцією та допомогою міжнародних партнерів.

Про це він розповів Фаріду Закарії в інтерв’ю для телеканалу CNN.

Іноземні союзники, які безперестанку надають Україні військову допомогу та фінансують чимало видатків бюджету, хвилюються частими корупційними скандалами. Періодично розголосу набувають історії про присвоєння коштів, фінансові махінації тощо. Але президент уточнив, що жодним чином ці сумні кейси не стосуються грошей партнерів.

"Всі ці корупційні випадки, вони не пов'язані з допомогою від наших союзників. Тобто йдеться не про зброю партнерів, не про гроші на зброю, для бюджету, щоб виплачувати пенсії, соціальну підтримку тощо. Це інші справи", – наголосив Зеленський.

Він уточнив, що мова про "українські кейси", але вони не мають важливого значення. Зараз Україні потрібно зосередитися на боротьбі та перемозі, а подібні скандали не повинні збивати зі шляху та відволікати від нагальних потреб.

Водночас питання корупції, справедливості, правосуддя є дуже чутливими для суспільства. Адже люди знають про велику кількість ситуацій у минулому, коли незаконне присвоєння коштів сходило винуватцям з рук. Під час війни, коли йде "боротьба за цінності, не можна жити так, як ми жили десятиліттями".

Володимир Зеленський заявив, що після перемоги ми будемо іншим поколінням, іншим народом з іншою країною. Альтернативи не вийти на оновлений шлях, на думку президента, немає.

В Україні не зменшується рівень корупції

Раніше ми розповідали, що за останні кілька місяців розголосу набули десятки серйозних корупційних злочинів. В них потрапляють люди, на яких покладена місія захищати справедливість і права громадян. Натомість деякі посадові особи піклуються лише про власне збагачення, зокрема:

  • депутати;
  • представники місцевих адміністрацій;
  • їхні заступники та помічники;
  • представники Територіальних центрів комплектування;
  • правоохоронці та представники судових органів;
  • представники Міноборони тощо.

Багато історії випливли назовні завдяки майданчику публічних закупівель Prozorro, де укладають угоди на послуги з використанням державних коштів. Наприклад, Енергоатом вже отримав достатньо негативу з приводу мільйонних договорів для тимчасового окупованої ЗАЕС. А представників Міністерства оборони звинуватили у завищенні цін на продукти харчування та інші товари для військових.

Крім того, поширеним досі залишається хабарництво в державних структурах та на підприємствах. Це доводять регулярні обшуки СБУ та оголошення про підозру посадовим особам, спійманим на зловживаннях і відмиванні коштів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що скандальні тендери зникнуть і розповідав, що Кабмін змінив правила публічних закупівель. Також ми повідомляли, що відомо про новий скандальний тендер на Prozorro.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.