Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Скандальні тендери зникнуть? Кабмін змінив правила публічних закупівель

Розповідаємо про те, які зміни стосовно проведення тендерів запровадив український уряд

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Кабмін змінить правила стосовно проведення тендерів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

За останній час в Україні було проведено чимало тендерів, які викликають невдоволення у звичайних громадян, адже іноді виділені кошти зовсім не відповідають змісту самого аукціону. Проте нещодавно стало відомо про серйозні зміни, які впровадив Кабмін щодо публічних закупівель.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства економіки України.

Які нововведення підготував Кабмін

Згідно зі змінами Кабінету Міністрів України, тепер тендери будуть проходити трохи по-іншому. Зокрема, ці зміни стосуватимуться всіх тендерів, суми яких будуть становити більше ніж 50 тисяч гривень. Для них тепер потрібно буде надати обґрунтування, а не тільки звіт, як це було раніше.

"Тендер через Прозорро сам собою не гарантує автоматичного позитивного результату. Багато хто пам’ятає випадки, коли закупівля відбулася прозоро, конкурентно і за правилами, але обґрунтованість потреби або умови закупівлі викликали суспільний резонанс", — зазначили в Мінекономіки.

Також у відомстві додали, що ці зміни в першу чергу покращать якість роботи тих, хто оголошує проведення тендеру. Крім цього, там відзначили, що в рамках нововведення зміниться перелік підстав, через які замовники можуть не йти через конкретні торги, а замість цього підписують контракт одразу.

Скандальний тендер за участі брата помічниці Тищенко

Раніше ми писали про те, що нещодавно в системі державних закупівель Prozorro з'явився ще один досить дивний тендер. Замовником стала Державна установа "Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України". Сама суть тендеру полягала в тому, що виділені кошти повинні піти на закупівлю захищених камер Ricoh WG-80. Однак, закупити їх Національна поліція вирішила чомусь саме у бізнесмена Загиная, який є братом помічниці народного депутата України Тищенко Юлії Загинай.

Зазначимо, що спочатку замовник готовий був заплатити за камери 6,813 млн гривень, однак потім сам бізнесмен вирішив трохи зменшити їхню вартість, тому загальна сума становить 6,778 млн гривень. Таким чином, вартість однієї такої камери складатиме 30 тисяч гривень. Проте, слід зазначити, що справжня ціна за 300 штук Ricoh WG-80 на 2,5 млн гривень нижча, аніж це зазначено в договорі.

Раніше ми повідомляли про ремонт мосту через річку Случ за 529 мільйонів гривень. Також ми писали про реставрацію Одеського театру юного глядача за 32 млн гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.