Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Сплять на доларових подушках: хто з чиновників "прославився" великими статками під час війни

У більшості випадків народні депутати та міністри заволоділи великими сумами грошей через несанкціоновані дії

Фото: Всеволод Князєв/Facebook, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Владу

Викриття Всеволода Князєва стало одним з найгучніших

Фото: Всеволод Князєв/Facebook, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Владу

Під час повномасштабної війни в Україні, коли люди постійно закривають збори на техніку захисникам, хтось продовжує заробляти великі статки. Крім того, деякі народні депутати продовжують часто літати на елітні курорти, витрачаючи на це сотні тисяч гривень. Тоді як працівники Національного антикорупційного бюро (НАБУ) продовжують розкривати випадки системної корупції серед високопосадовців та державних службовців.

Ми вирішили нагадати українцям, у кого з депутатів знайшли мільйонні статки під час війни та кого піймали працівники НАБУ.

Кого з депутатів піймали на хабарі

За перше півріччя 2023 року детективи НАБУ спільно з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) розпочали 286 розслідувань, у яких були зафіксовані порушення стосовно 137 осіб. Серед найважливіших відкритих справ можна виділити:

  • Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Лозинський, зловживаючи своїм посадовим становищем, став об'єктом розслідування після виявлення факту отримання хабаря у розмірі 400 тисяч доларів США.
  • Голова Верховного Суду Всеволод Князєв та схема підкупу керівництва Верховного Суду стали предметом уваги НАБУ та САП. Антикорупційні органи спіймали суддю на хабарництві розміром 2,7 мільйона доларів.
  • Викрито схему вимагання хабарів високопосадовцями Тернопільської обласної ради Михайла Головка та двома заступниками голови військово-цивільної адміністрації. Їх затримали "на гарячому" під час отримання хабаря у розмірі 600 тисяч гривень. Крім того, за даними слідства, вони вимагали у волонтера 1,8 мільйона гривень.

Хто з чиновників "прославився" через мільйонні статки під час війни

Павло Халімон

Одним із тих, хто потрапив у скандал щодо своїх статків став заступник голови фракції "Слуга народу" Павло Халімон. Причиною цього стало опубліковане журналістами розслідування, за яким депутат у період повномасштабної війни придбав нерухомість на Печерську за 10,3 мільйона гривень, хоча ринкова вартість подібної будівлі оцінюється від 50 до 60 мільйонів гривень. Ця нерухомість оформлена на ймовірно співмешканку депутата, яка, за інформацією на 2021 рік, вже придбала понад 40 земельних ділянок.

Олександр Миронюк

Поки одні захищають Україні від російських загарбників, інші заробляють на війні. Це стосується колишнього заступника міністра оборони Олександра Миронюка. Він вважається фігурантом розслідування про шахрайство у закупках для армії.

У серпні 2022 року під час обшуків у Миронюка знайшли:

  • понад 17 мільйонів гривень;
  • близько 400 тисяч євро;
  • більш ніж 100 тисяч доларів готівкою.

Оксана Датій

Також "прославилась" й очільниця податкової служби Києва Оксани Датій, яка опинилася під обвинуваченням у численних багатомільйонних махінаціях. Вона використовувала своє службове положення для отримання неправомірної вигоди, роблячи рішення, які не відповідали критеріям ризиковості платників податків для ряду підприємств.

ЇЇ дії спричинили незаконний обіг понад 15 мільярдів гривень. До того ж інший епізод, пов'язаний з податковою службою, включав незаконне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), що призвело до витоку близько 30 мільярдів гривень в тіньовий сектор.

Окремо, ДБР проводить розслідування стосовно способу життя Оксани Датій, який не відповідає її офіційним доходам. За даними правоохоронців, вона має три квартири в столиці, що оцінюються близько в 1 мільйон доларів США, а також приватний будинок вартістю 200 тисяч доларів і два автомобілі, оцінені у 150 тисяч доларів.

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв, що слугу народу застукали в дорогому готелі на Мальдівах. Також редакція сайту писала, що правоохоронці влаштували обшуки у депутата від ОПЗЖ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.