Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Гроші важливіші за війну? Чому в країні зростає рівень корупції

Розповідаємо про те, чому в Україні за останній час трапляється так багато корупційних злочинів та з чим це пов'язано

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

В Україні зростає рівень корупції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Корупція за останній час стала однією із найголовніших проблем, що присутні зараз в Україні. Адже навіть в стані війни достатньо велика кількість посадовців отримують хабарі та здійснюють інші корупційні злочини.

Ми спробували розібратися, чому зараз в країні так багато корупції та з чим це пов'язано.

Корупція під час війни процвітає

Лише за останні декілька місяців в Україні було зафіксовано десятки серйозних корупційних злочинів та скандалів. В них потрапляли:

  • депутати;
  • представники місцевих адміністрацій;
  • їхні заступники та помічники;
  • представники Територіальних центрів комплектування;
  • правоохоронці та представники судових органів;
  • представники Міноборони тощо.

Зокрема, доволі поширеною є схема, яку використовують в ТЦК. Вона полягає в тому, що військовозобов'язаний під час проходження медкомісії зможе отримати статус непридатного до військової служби за певну суму. Такі схеми були зафіксовані на Київщині, Одещині, Харківщині та ще в деяких регіонах. Сума, яку брали представники ТЦК з ухилянта, всюди була різною, однак в середньому вона становила близько 5 тисяч доларів.

Також серйозний галас здійняв скандал в Міністерстві оборони. Представники цього відомства закупили за завищеними цінами продукти та ще деякі товари для Збройних сил України. Пізніше схожа ситуація трапилась і з куртками.

Не менше скандальні ситуації трапляються і з тендерами, які іноді піддаються серйозній критиці з боку суспільства, зокрема, за останній час в системі держзакупівель Prozorro з'явились такі тендери:

  • тендер на закупівлю камер на 6 млн гривень для Нацполіції за участі родича помічниці Тищенка;
  • на ремонт мосту через річку Случ за 529 млн гривень;
  • на зйомку серіалу "Вглиб кролячої нори" за 17 млн гривень;
  • на реставрацію Одеського театру юного глядача за 31 млн гривень тощо.

Крім того, поширеним досі залишається і хабарництво в інших державних структурах та підприємствах. У зв'язку з чим Служба безпеки дуже часто проводить обшуки в осіб та компаній, що підозрюються у здійсненні корупційних злочинів. Зокрема, лише за 5 вересня по всій країні було проведено близько двох десятків обшуків, пов'язаних зі зловживаннями на відновленні об'єктів енергетики.

Однак в цій ситуації всіх найбільше цікавить лише одне питання — чому в Україні так активно зростає корупція?

Вплив війни на ситуацію в країні

Мабуть, найважливішим фактором, що формує сьогоднішню ситуацію в країні, є війна. Зокрема, вона серйозно впливає і на корупційні злочини.

Однією з головних причин, у зв'язку з якою в країні зростає корупція, є обмеження громадського контролю, що відбулось безпосередньо через вторгнення Росії. Зокрема, за словами представника компанії Transparency International Ukraine Олександра Калітенка, ті обмеження щодо реєстрів, які ввела українська влада ще на початку повномасштабного вторгнення, були необхідними. Проте замість того, щоб закривати реєстри повністю, можна було лише обмежити деяку конфіденційну інформацію. Таким чином, громадськість отримала б доступ до реєстру, але водночас дані про корупціонерів були б захищені. Це, на думку експертів, могло б позитивно вплинути на ситуацію в країні.

"Законодавцю треба було шукати більш збалансований підхід. Наприклад, у реєстрі декларацій заблюрити додаткові конфіденційні дані чи приховати певні дані так, щоб знайти баланс таким чином, щоб і громадські розслідування були можливими, і суб'єкти декларування почувалися безпечно", — заявив експерт.

Своєю чергою, представник Центру протидії корупції Антон Марчук вважає, що на цей час момент в країні набагато більше уваги приділяють повномасштабній війні, адже вона є головною проблемою, однак розслідування корупційних злочинів не припинялося.

"Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Вищий антикорупційний суд продовжують працювати, а з призначенням нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури робота із розслідуваннями значно активізувалась. У суспільстві також зберігається значна увага до цих справ, що засвідчила реакція на останні журналістські розслідування", — заявив Марчук.

Проте в цій ситуації є все ж таки небагато позитиву, адже разом із корупційними злочинами, що поширюються в країні, зростає і готовність їх викривати. Зокрема, державні органи стараються проводити якомога більше розслідувань, а президент України зазначав про те, що корупцію слід прирівняти до державної зради. Таким чином, за серйозні злочини, пов'язані з фінансами, громадяни могли б отримати навіть довічне ув'язнення. Однак, на цей момент не можна сказати про те, що в Україні вже відбулись відчутні зміни щодо корупціонерів, можливо, їх слід очікувати в найближчому майбутньому після прийняття відповідних законопроєктів та реформ.

Депутати купують дорогі авто під час війни

Раніше ми писали про те, що нардепи продовжують під час воєнного стану купувати дорогі автомобілі.

Зокрема, в списку тих, хто серйозно оновив свій автопарк опинились:

  • Ігор Молоток ("За майбутнє");
  • Олександр Герега ("За майбутнє");
  • Василь Петьовка ("Довіра");
  • Геннадій Вацак ("Довіра");
  • Руслан Горбенко ("Слуга народу");
  • Орест Саламаха ("Слуга народу");
  • Суто Мамоян ("Платформа за життя та мир");
  • Олександр Кучеренко ("Батьківщина").

Зазначимо, що всі народні обранці із цього списку поповнили свій автопарк автомобілями елітного класу. Зокрема, Геннадій Вацак зареєстрував на себе Rolls-Royce Culinan вартістю 700 тисяч доларів. Ще низка народних обранців відзначились дорогими покупками автомобілів Mercedes-Benz, Volkswagen, Toyota тощо.

Нагадаємо, раніше ми писали про скандали навколо Тищенка, Дубінського та Арестовича. Також ми повідомляли про скандальні законопроєкти у 2023-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.