Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

NYT на фоні відставки Резнікова назвала найголовніший виклик для Зеленського

Журналісти розповіли, як Зеленський намагається боротися з корупцією під час війни та на що варто звернути увагу

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Владу

ЗМІ перерахували головні проблеми України під час війни

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Владу

Відставка міністра оборони Олексія Резнікова після шквалу повідомлень про хабарництво та "фінансову безгосподарність" у його відомстві підкреслює ключовий виклик для Володимира Зеленського у воєнний час. Проблема полягає у необхідності викорінення корупції, яка була широко поширена в Україні протягом багатьох років.

Про це повідомляє The New York Times.

Журналісти звернули увагу на те, що до повномасштабного вторгнення основним джерелом розкрадань були погано керовані державні компанії, гроші з яких виводилися через безліч схем. Величезний приплив коштів на підтримку армії спонукав корупціонерів перемикнути увагу на військові витрати.

"Союзники від початку повномасштабної війни чинили тиск на Київ, аби не допустити розкрадання мільярдів доларів військової допомоги. Зеленський відповів на тиск союзників і критику всередині країни шквалом антикорупційних ініціатив — було затримано низку високо посадовців, включно з головою Верховного суду", – кажуть у ЗМІ.

Найгучніші справи за відмивання грошей

Арешт Ігоря Коломойського, одного з найбагатших людей України, розглядався як ознака прагнення приборкати політичний вплив олігархів.

"Підозрюваний у шахрайстві та відмиванні грошей пан Коломойський підтримав виборчу кампанію пана Зеленського у 2019 році, але з початку війни президент, схоже, розірвав з ним усі зв’язки", – зазначають журналісти.

Крім того, слідчі розпочали одне з найгучніших кримінальних переслідувань за хабарництво проти голови Верховного суду України, якого було звільнено та заарештовано в травні. Крім того, судять заступника міністра економіки, якого звинувачують у розкраданні коштів гуманітарної допомоги.

"Те, що висвітлюються випадки корупції на високому рівні, є позитивним, а не ознакою того, що нація загрузла в інсайдерських операціях. Це показує, що країна може одночасно вести війну і брати гроші", – сказав директор Transparency International в Україні Андрій Боровик.

"Війна не може бути приводом для припинення боротьби з корупцією", — додав він.

Що відомо про відставку Олексія Резнікова

Як писав сайт Pro Гроші, про зміни у Міністерстві оборони України говорили вже давно. Чутки про відставку Олексія Резнікова поширювалися через скандали із закупівлями Міноборони продуктів та амуніції військових за завищеними цінами.

3 вересня президент України Володимир Зеленський підтвердив наміри звільнити Олексія Резнікова з посади очільника Міністерства оборони та повідомив про призначення на цю посаду голову Фонду державного майна Рустема Умєрова.

Раніше ми повідомляли, скільки заробляють Шмигаль та інші міністри в Україні. Також сайт Pro Гроші писав, що відомо про скандал із закупівлями курток військовим за завищеними цінами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.