Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Найгучніші скандали у політиці – чим запам'ятається українцям 2023 рік

Ми зібрали для вас скандальні заяви відомих персон за 2023 рік про війну в Україні, мовне питання, допомогу країн Заходу і мобілізацію за 2023 рік

Колаж: Дар'я Давиденко/Pro Владу

Скандальні заяви відомих персон у 2023 році

Колаж: Дар'я Давиденко/Pro Владу

2023 рік запам'ятається українцям гучними скандалами. Цікаво, що в них "засвітились" не лише наші політики та депутати, а й відомий американський мільярдер Ілон Маск.

Ми зібрали для вас найякравіші та найцікавіші заяви політиків у році, що минає.

Зміст
1.Гучні скандали за участю мовознавиці Ірини Фаріон
2.Що казав про Україну та війну Арестович
3.Заяви бізнесмена Ілона Маска
4.Що думає Мар'яна Безугла про Залужного і мобілізацію

Гучні скандали за участю мовознавиці Ірини Фаріон

Протягом року, що минає, багато разів українцям нагадувала про себе одіозна мовознавиця та колишня народна депутатка Ірина Фаріон. Розповідаємо, які саме заяви екснардепки викликали невдоволення серед українців та представників місцевої влади.

В ефірі програми "Рандеву з Яніною Соколовою", яка вийшла 6 листопада, Ірина Фаріон заявила, що Україна "програла мовну політику". Від неї прозвучала також критика на адресу українських військових, зокрема бійців "Азова", які розмовляють російською мовою.

Фаріон розкритикували у соцмережах, а "азовець" Максим Жорін закликав поліцію звернути увагу на висловлювання екснардепки, які розколюють українське суспільство. Омбудсмен Дмитро Лубінець через висловлювання Фаріон навіть звернувся до поліції, СБУ та Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

А у Львівській політехніці, де викладає Фаріон, заявили, що "кожен воїн заслуговує на повагу та вдячність, незалежно від віросповідання чи мови спілкування, але вони не несуть відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом".

8 листопада Фаріон втрапила у новий скандал – вона опублікувала скриншот листа від студента Максима Глєбова з окупованого Криму, який підтримав її позицію і написав, що чекає на ЗСУ в Керчі та Севастополі. При цьому особисті дані студента Фаріон не приховала, хоч у коментарях її закликали зробити це.

Після цього омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до СБУ, щоб правоохоронці оцінили дії Фаріон.

Водночас представник президента у Криму Таміла Ташева, обіцяла сприяти притягненню Фаріон до відповідальності за розкриття особистих даних. "Це ницість, і злочин — викладати повідомлення від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території", – заявила вона.

"Бачу, що ширять чергову провокацію проти мене, начебто через мене затримано якогось студента. Панове. Не ведіться на гебістську тактику ворога. Мене підтримують сотні людей, і я їм за це вдячна. Поза тим, я не можу знати, звідки ці люди. Але я знаю, що тільки нашою відкритою публічною боротьбою можемо перемогти ворога всередині країни. Боріться – поборете", – відреагувала Фаріон.

У відповідь на дії Фаріон російські пропагандисти подякували їй за допомогу і "співпрацю". Згодом ФСБ опублікувала відео із затриманим студентом із Керчі – приголомшений Максим Глєбов вимушено просить вибачення на камеру.

Врешті-решт 15 листопада стало відомо, що Фаріон все-таки звільнили з посади професорки Львівського політехнічного університету.

Що казав про Україну та війну Арестович

Після того як Олексій Арестович у січні 2023 року залишив посаду радника голови Офісу президента, він вже встиг зробити багато скандальних заяв. У промовах критикував президента Володимира Зеленського та загалом українську владу.

Згадаємо, про що саме заявляв Арестович у 2023 році:

  • в інтерв’ю російській журналістці Юлії Латиніній він зазначив, що "велика помилка українців в тому, що вони "розлюднили окупантів" і тим самим дали їм "чудову мотивацію воювати";
  • за його словами, сотні тисяч росіян із глибинок РФ, яких найчастіше мобілізують на війну проти України, спочатку йшли воювати, щоб заробити грошей або погасити кредити. Однак через "ненависть українців до загарбників, вони нібито почали думати, що з’явилась загроза для їх сімей, і мобілізовані росіяни нібито знайшли "новий сенс" бойових дій";
  • "Мене вважають твариною, мою дружину вважають твариною, моїх дітей вважають тваринами, моїх батьків вважають тваринами… Нас усіх вважають рабами, тваринами, маніяками, психами, придурками й так далі. І що з вами робити після цього, друзі мої?" – сказав Арестович;
  • 16 липня політик заявив, що Україні нібито доведеться відмовитися від своїх територій, аби стати членом НАТО;
  • Згодом він розкритикував Захід через брак зброї – за словами Арестовича, союзники затягують ухвалення рішень і тим самим створюють для росіян "простір для ухвалення рішень". Усе це позначається на швидкості просування ЗСУ;
  • в одному з інтерв'ю Арестович заявляв, що жінки в ЗСУ – це жах, бо їх "не вважають за людей" та ставляться упереджено;
  • також політик в одному з ефірів YouTube-каналу ALPHA MEDIA наголосив, що "перемога у війні з Росією може бути не такою, як її собі уявляють багато українців".

Заяви бізнесмена Ілона Маска

Американський бізнесмен та мільярдер Ілон Маск доволі часто полюбляє "кидатися" гучними висловами про війну в Україні. Коротко згадаємо про основні скандали, пов’язані із ним у 2023 році:

  • у лютому Маск назвав Революцію Гідності в Україні "переворотом";
  • у серпні 2023 року стало відомо про розмову бізнесмена з президентом Росії Володимиром Путіним, яка відбулась у 2022 році;
  • у вересні 2023 року в Мінцифрі повідомили, що Маск без дозволу передав біографу приватні повідомлення міністра Михайла Федорова;
  • згодом бізнесмен підтвердив відхилення запиту на активацію Starlink на шляху до тимчасово окупованого Севастополя – такі дії він виправдав начебто бажанням "уникнути співучасті у можливій ескалації";
  • у жовтні Маск запостив у соцмережі "X" мем із президентом Володимиром Зеленським, вочевидь "зіронізувавши" над тим, що до тимчасового бюджету США не включили допомогу Україні.

Що думає Мар'яна Безугла про Залужного і мобілізацію

У 2023 році викликала обурення серед українців своїми заявами також і народна обраниця від "Слуги народу" Мар’яна Безугла. Вона найчастіше викладала свої одіозні дописи у фейсбуці.

Протягом листопада-грудня 2023 року стрічка депутатки рясніла дописами про Валерія Залужного. Ось лише деякі з них:

  • Головнокомандувач ЗС України, як завжди, загадково мовчазний, але вдень і вночі до мене приходять його помічники (!!!) полковники ЗСУ (!) захистити честь шефа, бути відповідальним (?). Кожного дня. Та ідіть вже. Ділом займіться. Полковники все-таки.
  • Є час у людини дичину помічників своїх лайкати. Спідтишка, як псів, спускати на голову підкомітету у Парламенті. На дівчину. Культура. Гетьман. А скільки сьогодні росіяни проведуть атак, скільки спуститься з неба ланцетів і скільки журналів обліку журналів буде оформлено? Скільки мобілізованих переживуть сьогодні, захищаючи нас від пекла Росії попри пекло кадрового совка, в якому опинилися?
  • Цікаво, яка думка в Арестовича і Машовця, які свого часу в ОП рекомендували Залужного на призначення?
  • Дивіться, немає ні бджоляра, ні гетьмана, ні генерала. Часи татків нації пройшли. Ніхто не заведе за ручку до перемоги. Тільки самі. Змінюйся, або програй. Бідолашні, жалкую, що розбила ваші патерналістські рожеві окуляри.
  • І що у Вас залишилось, Валерію Федоровичу? Замовні статті в The Economist через Фіалу, Мусаєву, Дробовича, Давидюка і тд? Скільки їх вже? Це по-генеральські — мовчати в Україні й викидати іноземцям оце на світ? Може, Вам є що сказати прямо? Не мені, українцям. Хоч в якійсь предметній комунікації… Це все Зеленський? Це Вас, бідного, пресують? Це варте ще однієї статті в The Economist? Мене хвилюють не Ваші рейтинги, а наші військові шанси.
  • Я подала звернення в Службу безпеки України на колаборанта Сергія Ківалова, який прекрасно почуває себе на посаді Президента Національного університету "Одеська юридична академія" з 1998 і сміє стояти поруч з нашими військовими… І тут уже в процесі дізнаюсь, що Залужний пише в нього дисертацію:( Сказала в особистій комунікації, що це нонсенс.
  • Валерій Федорович знову у Facebook. Ви блогер? Ну реально, як "ображенка", на колишнього реагує. Війна все-таки. Генерал…
  • Не вгамуюсь, поки будуть відправляти на розмінування собою наших героїв. Треба конструктив. А не фейсбук-генерали.

Також у Міжнародний день волонтерів Безугла запропонувала відправити всіх їх на фронт, включно з жінками.

Згодом, коментуючи слова начальника служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо, нардепка заявила, що повістки мають роздавати військовозобов’язаним виключно представники ТЦК, поліція та роботодавець, а не ЖЕКи чи ОСББ.

Крім того, політикиня закликала мобілізовувати жінок на рівні з чоловіками. До всього, вона анонсувала відповідні правки до законопроєкту "Про рекрутинг і мобілізацію". На таку заяву Безугла отримала хвилю хейту, при тому, що вона дозволила коментувати свої дописи лише підписникам та лише 24 години.

Раніше ми розповідали, як відреагували українці на заклик Безуглої щодо мобілізації жінок. Крім того, ми зазначали, чому проти Арестовича відкрили кримінальне провадження.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.