Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Хто така Ірина Фаріон та в яких скандалах "засвітилася"

З'ясовували, що відомо про біографію педагогині Ірини Фаріон та які її заяви викликали широкий резонанс та критику в українському сусіпльстві

фото: facebook.com/Ірина Фаріон

Заяви Ірини Фаріон викликають резонанс у суспільстві

фото: facebook.com/Ірина Фаріон

Ірина Фаріон – українська мовознавиця, педагогиня, докторка філологічних наук, депутатка Львівської обласної ради двох скликань, лауреатка низки престижних премій, блогер, громадська діячка. Її заяви часто викликають широкий резонанс в українському сусіпльстві, бурхливу реакцію в соцмережах.

Ми розбиралися, що відомо про біографію одіозної мовкині та в яких скандалах вона "засвітилась".

Біографія Ірини Фаріон

За даними із відкритих джерел відоом, що вона народилась у Львові 29 квітня 1964 року, зараз їй 59 років. Мати Фаріон була бібліотеркаю, а батько працював слюсарем. До трьох років Ірину виховувала бабуся, а коли вона "пішла у засвіти", дівчинкою почав опікуватися дідусь.

Навчалась Фаріон у Львівській середній школі, а згодом – у Львівському державному університеті імені Івана Франка на філологічному факультеті (за спеціальністю українська філологія).

Після закінчення школи обрала фах бібліотерки. Згодом, будучи студенткою – працювала лаборанткою на кафедрі загального мовознавства університету. До 1991 року очолювала Центр україністики на кафедрі фольклористики.

1990-1995 роки – викладала на кафедрі мов Львівського державного інституту прикладного мистецтва (тепер – Академія мистецтв).

У 1996 році Фаріон захистила кандидатську дисертацію (тема "Антропонімійна система Верхньої Наддністрянщини кінця XVIII – початку XIX ст. (прізвищеві назви)".

15 вересня 2015 року захистила докторську дисертацію на тему "Суспільний статус староукраїнської (руської) мови у XIV-XVII ст.".

Якими преміями нагороджена

Ірина Фаріон – лауреатка наступних премій:

  • імені Олекси Гірника;
  • імені Бориса Грінченка;
  • імені Дмитра Нитченка;
  • імені Івана Огієнка.

Що відомо про політичну діяльність Ірини Фаріон

З 2005 року вона є членом членом Всеукраїнського об'єднання "Свобода", входить до складу політичної ради партії.

У 2006 році обрана депутатом Львівської облради, а також заступницею голови комісії з питань освіти та науки. З кінця 2012 року до осені 2014 року Фаріон була депутатом Верховної Ради VII скликання від "Свободи".

До сьогодні Фаріон є є доцентом кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету "Львівська політехніка". Має звання професора.

Які ідії підтримує Фаріон

Спираючись на радкальне мислення, Ірина Фаріон:

  • виступає на захист пам'яті Степана Бандери;
  • захищає чистоту української мови;
  • постійно наголошує на необхідності єдності українців сходу та заходу нашої держави.

Найгучніші скандали за участі Фаріон

Але деякі заяви одіозної мовкині обурюють громадськість, викликають шалений резонанс у ЗМІ та соцмережах. Згадаємо найгучніші скандали, які спалахували після заяв Ірини Фаріон:

  • у 2010 році, проводячи заняття у одному з дитячих садочків Львова, вона в різкій формі засудила "зросійщення українських імен". Після цього Українська народна партія засудила виступ Фаріон, який назвала "провокацією проти української мови";
  • у 2013 році сплахнув скандал за участю журналіста закритого нині пропагандистського телеканалу ZIK Остапа Дроздового та Фаріон. Тоді мовознивиця сказала, що влада взяла курс на "повну монополізацію засобів масової інформації", згадавши при цьому й колектив телеканалу;
  • у 2017 році е ефірі вже забороненого та закритого телеканалу "112" спалахнув конфлікт між Фаріон та журналістом Дмитром Гордоном. Під час розмови про українську мову, журналіст припустив, що вона може агентом ФСБ Росії й запропонував їй пройти поліграф-тестування;
  • 5 листопада Фаріон в ефірі "Рандеву з Яніною Соколовою" піддала жорсткій критиці українських військових, які розмовляють російською мовою – зокрема, вона згадала бійців Третьої штурмової бригади, створеної на базі добровольчого формування "Азов". Філологиня зробила скандальну заяву про те, що "не може назвати російськомовних військовослужбовців українцями".
  • Але Фаріон не зупинилась на цьому і опублікувала пост у соцмережі, де наголосила що "воювати за Україну – не заслуга, а обов'язок" й назвала російськомовних захисників "москворотими". На такі закиди різко відреагував спеціально російською мовою командир полку "Азов", а Пташка з "Азовсталі" припустила, що освітянка – "проєкт Кремля". Натомість Фаріон обізвала Пташку "подругою Медведчука".

Яка реакція Офісу президента на останні заяви Фаріон

В Офісі президента, коментуючи останній скандал за участю Фаріон, яка образила військових ЗСУ, порадили українським ЗМІ не тиражувати персонажів, які "не впливають на державні процеси".

"Перше: всі, хто сьогодні захищає Україну – це герої України, для мене це крапка. Друге: мені здається, що військові достатньо чітко, файно, круто відповіли і будуть далі відповідати. Вони вміють себе захищати. І третє: просто прохання – не беріть в ефіри тих, хто не має впливу на процеси, які проходять в Україні", – наголосив радник ОП Михайло Подоляк.

За його словами, у даному скандалі, який нещодавно розгорівся, не останнім аспектом є "банальний хайп".

Раніше ми писали, як відреагували впливові українці на гучні слова Фаріон. Також ми повідомляли, як проводить час донька скандального нардепа Добкіна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.