Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Комісія журналістської етики зробила жорстку заяву щодо "Кварталу 95" – деталі

У Комісії з журналістської етики наголосили, що ніхто не може бути дискредитований через мову, релігію, соціальне походження чи політичні уподобання

Фото: скрін. Колаж: Pro Владу

"95 Квартал" втрапив у скандал через жарт про переселенку

Фото: скрін. Колаж: Pro Владу

Новорічний випуск "Кварталу 95" містив номер про переселенку з окупованого Скадовська, яка перекручує українські слова, намагаючись розмовляти з мешканцями Закарпаття. Однак Кодекс етики українського журналіста має поширюватися і на гумористичні шоу.

Відповідну заяву зробили в Комісії з журналістської етики (КЖЕ), коментуючи ці недолугі жарти про переселенців.

Зокрема, у Комісії нагадали, що пункт 15 Кодексу стверджує, що "ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Він також вимагає уникати вживання образливих висловів та ненормативної лексики".

У заяві КЖЕ йдеться, що такі шоу як "Квартал 95","Дизель Шоу" та інші продовжують створювати контент "по-старому" попри скандали через дискримінаційні тези в їхніх передачах і початок повномасштабної війни з Росією.

Моніторинги медійних громадських організацій неодноразово вказували на гумор, що може спричиняти дискримінацію переселенців, людей в окупації, мізогінію та пропаганду алкоголізму, а також сексизм та расизм, пише КЖЕ.

Що кажуть про сцену з переселенкою зі Скадовська

Кажучи конкретно про сцену з переселенкою зі Скадовська в новорічному випуску "Кварталу 95", КЖЕ зауважує:

"Гіперболізація мовних особливостей представниці окупованих регіонів видається надмірною і неприродною, досягаючи рівня "азірівки", що досить чітко має негативну конотацію в українському суспільстві та пов’язується з певним історичним періодом та постатями, діяльність яких призвела до війни".

Комісія з журналістської етики закликає медіа ретельніше працювати з досвідами аудиторії, "адже гумор чи сатира як контент, що передусім створюють із розважальною метою, не мають спричинити додаткової ретравматизації тих, хто може впізнати себе серед героїв скетчів чи сценок".

Яка реакція на жарти мера Скадовська засудив "Квартал 95"

Як ми розповідали вже раніше, в новорічному випуску шоу, який транслювали по телебаченню в ніч з 31 грудня на 1 січня, актори показали сценку з переселенкою, яка намагалася розмовляти українською мовою, але роблячи при цьому безліч помилок. Вона також використовувала вульгарну лексику, що викликало сміх у місцевого мешканця.

Мер Скадовська Олександр Яковлєв різко засудив номер гумористів. Він наголосив, що існує хибне уявлення про те, що всі жителі Херсонської області погано говорять українською мовою. Насправді ж більшість з них добре розуміють і розмовляють рідною мовою.

Раніше ми писали, що російська блогерка "засвітилась" на відпочинку в Карпатах і розповідали, як відреагували українці. Також ми повідомляли, що Безугла розлютила мережу новою "ініціативою".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.