Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Заробила на яйцях? Як постачальниця продуктів для ЗСУ купила готелі у Хорватії

Розповідаємо, що відомо про Тетяну Глиняну, фірми якою постачають продукти для ЗСУ

Фото: Who-is-who.ua, Booking.com, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Постачальниця продуктів для ЗСУ придбала готелі у Хорватії

Фото: Who-is-who.ua, Booking.com, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадянка України Тетяна Глиняна, яка займалася постачанням продуктів харчування для Збройних сил України за завищеними цінами, володіє чотирма готелями у Хорватії. Нерухомість вона придбала у 2023 році.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відомо про Тетяну Глиняну та її співпрацю з Міністерством оборони України.

Хто така Тетяна Глиняна

У віці 20 років закінчила навчання у Київському торгово-кооперативному технікумі та починає працювати у районному товаристві "Кролівник" на посаді бухгалтера.

На базі підприємства "Кролівник", яке заснували у 1971 році, потім з'явилися підприємства "Хутровик" та ТОВ "Візит". Очільницею цих фірм у 1996 році стала Тетяна Глиняна.

Згодом у місті Узин з'явилися м’ясозаготівельні та переробні потужності. Компанія почала управляти майже 200 їдальнями Міністерства оборони України (МОУ).

"Бізнес-група, яку пов’язують з Тетяною Глиняною, згодом стала одним з ключових постачальників харчових продуктів для Міноборони, Державній прикордонній службі, Національній гвардії України та іншим державним закладам", – йдеться у розслідуванні.

Крім того, за інформацією Youcontrol, Глиняна заснувала низку інших компаній, серед яких:

  • ТОВ "Преміум компані";
  • ТОВ "Укрпродакорд ВР";
  • ТОВ "Гранд консалт".

Ці компанії у різний час були або й досі є великими постачальниками харчів для Збройних сил України.

Скандал з постачанням

Вперше про Тетяну Глиняну широкому загалу стало відомо наприкінці 2022 року, коли пов'язане з нею ТОВ "Актив компані" отримало найдорожчий підряд Міністерства оборони вартістю 13,16 мільярда гривень з яйцями по 17 гривень.

Але тепер розслідувачі з'ясували, що підприємниці, схоже, вдалося створити систему заробітку на держзакупівлях для армії. Вважається, що отримувати прибутки вона могла, зокрема, на тендерах на воду. Так, за інформацією видання "Цензор. нет", вартість літра рідини, яку пропонувала її компанія, становила від 8,4 до 15 гривень у 2022 році. Цікаво, що вже у 2023-му Міноборони співпрацювало із заводом "Оболонь", яке продало армії воду усього за 3,9 гривні/літр.

Ціни на воду для ЗСУ від компаній Тетяни Глиняної
Ціни на воду для ЗСУ від компаній Тетяни Глиняної
Фото: Цензор.нет

"При цьому умови зазначених договорів передбачали мінімальну кількість замовлення – не менш ніж 20 тонн води на одну точку. Тобто, створилися передумови, щоби військові частини з незначним особовим складом замовляли нікому не потрібну, по суті, воду, але постачальники вже були визначені", — зауважують журналісти.

Отже, якщо воду армії Тетяна Глиняна пропонувала по 15 гривень за літр, то лише на одному мінімальному замовленні вона могла заробити 15 тисяч гривень.

За інформацією журналістів, за перші пів року 2023-го ТОВ Глиняної "Актив компані" поставило у ЗСУ 50,9 мільйона комплектів продуктів для військових. Ціна одного комплекту, як свідчать дані Рахункової палати, становить 137,04 гривні.

Розслідувачі підозрюють, що завдяки цим схема Тетяні Глиняній вдалося стати власницею чотирьох готелів на хорватському курорті у місті Спліт.

Що відомо про нерухомість

За попередньою інформацією, у 2023 році Глиняна стала частим гостем у хорватських готелях. Вона як нова власниця розмовляла із персоналом українською мовою.

Де розташовуються хорваться готелі, якими Володіє Тетяна Глиняна
Де розташовуються хорваться готелі, якими Володіє Тетяна Глиняна
Фото: NV Бізнес

Встановлено, що українка є бенефіціаром компаній:

  • "Zen Adria d.o.o.";
  • "Pigment d.o.o.";
  • "Mimoza d.o.o.".

А у ще одній фірмі "Nazarii d.o.o." вона стала засновницею у 2016 році. Місце реєстрації "Nazarii d.o.o." у Брелі, яке, найімовірніше, є місцем реєстрації особисто Тетяни Глиняної. Саме ця адреса є в одному із хорватських реєстрів.

Отож, у власності цих компаній є готелі, ціна яких майже 10 мільйонів євро. Це:

  • Бутик-готель Mirari — 18 кімнат, ресторан та басейн на даху;
  • Готель Ora категорії 4* — з 24 номери, рестораном та конгрес-центром на 50 осіб;
  • Бутик-готель Luxe категорії 4* — 30 номерів, ресторан, СПА-центр та конференц-кімнату на 8 осіб.
  • Готель Posh категорії 5* — з шістьма апартаментами, басейном на даху та СПА-центром.

Один із номерів у готелі Luxe, власницею якого є українка Тетяна  Глиняна
Один із номерів у готелі Luxe, власницею якого є українка Тетяна Глиняна
Фото: Booking.com

Як зауважують автори публікації, ціна на такі готелі коливається від 2,5 до 3 мільйонів євро. До того ж чотири фірми, про які писалося вище, мають стосунок до одного приватного будинку.

Раніше ми розповідали, що скандальний підприємець Ігор Гринкевич постачатиме продукти для двох військових частин. Також ми писали, що аудит виявив порушення у Міноборони на 10 мільярдів гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.