Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

У Міноборони виявили порушення на понад 10 млрд грн — Умєров анонсував кримінальні справи

За словами міністра оборони, наразі його відомство працює над запровадженням системи закупівель за стандартами НАТО

Фото: Facebook Умєрова, УНІАН. Колаж: Pro Владу

Умєров розповів про боротьбу з корупцією у Міноборони

Фото: Facebook Умєрова, УНІАН. Колаж: Pro Владу

У Міністерстві оборони України за 4 місяці виявили порушення на понад 10 млрд гривень, вони буди вчинені раніше. Через це зараз відомство активно співпрацює зі спеціальними службами та правоохоронцями.

Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

Чиновник наголосив, що пріоритет роботи його відомства – очищення системи від "недоброчесних учасників", знищення проявів корупції.

Чого вже вдалось досягти

Умєров зазначив, що вже вдалось досягти наступного:

  • повністю запрацював внутрішній аудит Міністерства оборони;
  • була оновлена Генеральна інспекція відомства.

Завдяки злагодженій роботі виявлено чимало порушень – за останні чотири місяці на понад 10 млрд грн порушень, котрі були здійснені раніше.

Міністр наголосив, що на виявлені недоліки відразу "жорстко реагують", триває тісна співпраця з правоохоронцями та спеціальними службами.

Умєров повідомив, що СБУ разом із Міноборони вдалось ліквідувати корупційну схему на придбанні боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 млрд грн.

Зараз Міноборони запроваджує закупівлі за стандартами НАТО.

"Перебудова закупівельних механізмів у міністерстві відбувається так, аби не зашкодити безперервному постачанню зброї та тилового майна для ЗСУ", – каже він.

Посадовець заявив, що відтепер Міноборони "встановлює правила гри, формує політику, контролює торги", а закупівлі здійснюють дві спеціальні агенції.

Які результати роботи

Міністр повідомив, що вже є конкретні результати:

  • за чотири місяці зекономлено за всіма тиловими закупівлями приблизно 3,5 млрд грн (20% від запланованої суми на закупівлі);
  • Міноборони вперше придбало 50 000 комплектів жіночої форми, 100 000 електричних грілок, 15 000 активних навушників;
  • постачальником навушників були проведені переговори, що дозволило додатково зекономити державні кошти на 11,7 млн грн.

СБУ виявила корупційну схему в Міноборони

Як ми писали раніше, СБУ викрила масштабну корупційну схему в Міністерстві оборони України. Ексзаступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов та його підлеглі закупили неякісну військову форму на майже 1 мільярд гривень.

Слідчі кажуть, що Шаповалов у змові з іншими посадовими особами Міністерства оборони організував закупівлю зимової військової форми у приватної компанії. Форма не відповідала технічним умовам та була непридатна для використання в умовах ведення бойових дій.

Військові Збройних сил України не могли використовувати вказану форму, оскільки вона була неякісною та не відповідала технічним вимогам.

Шаповалову та його підлеглим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років із конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки отримують бойові медики. Також ми повідомляли, хто з військових може отримати дві зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.