Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Нові авто та нерухомість: як змінились статки чиновників з початку війни

Повномасштабне вторгнення не завадило деяким українським політикам жити на широку ногу

Фото: ВРУ, Юрій Коробов. Колаж: Pro Владу

Що у "воєнних" деклараціях депутатів

Фото: ВРУ, Юрій Коробов. Колаж: Pro Владу

Раніше більшість депутатів ВРУ виступили проти оприлюднення своїх декларацій, як виявилось, на це були причини. За даними аналізу декларацій за 2022 рік, кожен третій народний депутат обзавівся новою автівкою або нерухомістю протягом першого року повномасштабної війни.

Про це йдеться в дослідженні "Економічної правди".

Лідерами за приростом цінних активів стали представники партії "Слуга народу" та бізнес-групи "Довіра". Їхні статки поповнилися на десятки нових авто, квартир, будинків та земельних ділянок.

Загалом, депутати задекларували 134 нових транспортних засоби, окрім 304, які вже мали. 109 народних обранців придбали щонайменше одне нове авто. Найпопулярнішими марками серед них стали:

  • Mercedes (19 авто);
  • Lexus (11 авто).

Цікаво, що середня ціна задекларованих авто сягає 2 мільйонів гривень, що значно вище за середню зарплату в Україні.

Зростає і популярність оренди: якщо до лютого 2022 року 58% авто були у власності депутатів, то після – лише 45%. Це може бути пов'язано з бажанням приховати реальні статки або з міркувань безпеки.

А що з нерухомістю

Аналогічна ситуація і з нерухомістю: депутати задекларували 260 нових об'єктів (квартири, будинки, земельні ділянки). Загальна ж кількість об'єктів нерухомості, що належать депутатам, сягає майже 1 300.

Зміна способу володіння нерухомістю може бути пов'язана з війною: багато українців не ризикують вкладати гроші в "цеглу". Однак це не пояснює, чому депутати не купують нові автівки, адже ринок автотранспорту працює безперебійно.

Ймовірно, депутати не хочуть афішувати свої статки під час війни, коли багато українців втрачають домівки та роботу. Це може свідчити про зневажливе ставлення до проблем простих людей.

Загалом, картина свідчить про те деякі народні обранці розбагатіли під час війни. Їхні статки зростають, в той час, як більшість українців втрачають свої заощадження.

Як змінились доходи родини президента

Раніше ми писали, що війна суттєво вплинула на доходи родини президента України Володимира Зеленського. За даними декларації за 2022 рік, їхні статки скоротилися майже втричі порівняно з 2021 роком.

У 2021 році доходи Зеленського та членів його сім'ї становили 10,8 млн грн, з яких 5,4 млн грн – від продажу державних облігацій. Основними джерелами надходжень були заробітна плата, відсотки з банківських вкладів та оренда нерухомості.

2022 рік приніс значне скорочення – до 3,7 млн грн. Це пов'язано з тимчасовим припиненням договорів оренди через війну, що й стало основною причиною падіння доходів.

Заробітна плата Зеленського та його дружини Олени також зменшилася, як і доходи від банківських вкладів. Важливо зазначити, що президент володіє низкою торговельних марок, реєстрація яких продовжувалась у 2022 році. Залишок коштів на рахунках родини президента також скоротився майже на 1,8 млн грн.

Нагадаємо, сім'я "Юзіка" отримала право на користування квартирою за кордоном. Також ми писали, що Денис Шмигаль оприлюднив декларацію про доходи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.