Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Зеленський не підписав закон про е-декларування – що стало причиною вето

Вранці 12 вересня ухвалений Верховною Радою законопроєкт №9534 відправили президенту на підпис

Фото: скріншот, Pexels. Колаж: Pro Владу

Зеленський наклав вето на законопроєкт про електронні декларації

Фото: скріншот, Pexels. Колаж: Pro Владу

Президент Володимир Зеленський наклав вето на законодавчий акт про відновлення електронного декларування. В ньому містилася правка про закриття реєстру декларацій ще на рік, хоча передбачалося негайне відкриття публічного доступу.

Про це очільник держави повідомив у спеціальному відеозверненні.

За словами Зеленського, реєстр потрібно відкрити для вільного доступу вже зараз, а не через рік.

"Вранці надійшов із Верховної Ради України закон, який зберігав обмеження щодо електронного декларування. Обмеження неприйнятні. Декларації мають бути відкритими. Одразу. Не через рік. Уже зараз реєстр треба відкривати. Власне, із цією головною правкою закон має бути проголосований. Бажано швидко", – уточнив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, законопроєкт ухвалили на засіданні Верховної Ради 5 вересня. Свої голоси за прийняття з поправками віддали 329 народних депутатів. Головною проблемою аналітики вбачали наявність правки щодо закриття публічних електронних декларацій. Як одразу після голосування зауважив нардеп Ярослав Железняк, швидше за все, президент не підпише закон і відправить на доопрацювання.

"По графіку це має відбутися на цьому тижні, і вже у вересні Рада змінить текст, щоб декларації були відкриті", – констатував політик.

Також в останній редакції йшлося про уточнення переліку посадових осіб, які підпадають під антикорупційне законодавство. Для декларантів передбачили можливість добровільно подати в Національне агентство з питань запобігання корупції заяву про персональне відкриття декларації.

Законопроєкт підписали з правкою щодо відсутності злочинних дій у випадку, коли особа вказала майно в одному розділі, але не зазначила його в іншому. Також більшістю голосів погодили пункт про повторні перевірки майна, яке декларується декілька років.

Декларації можуть ввести для всіх українців

Раніше ми розповідали, що в уряді не виключають можливість запровадження електронного декларування для всіх українців без винятків, а не лише для чиновників. За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова, нардепи розглядають законопроєкт, згідно з яким інформацію про свої доходи повинні надавати всі громадяни.

"Це має бути обов'язкова норма, що, до речі, є в абсолютній більшості цивілізованих країн. Нічого тут такого лячного немає, я звітуюся вже певний проміжок часу, перебуваючи на тих чи інших посадах", – заявив Данілов.

Аргументація секретаря РНБО пов’язана з Конституцією України. Адже згідно з вищим законом права всіх українців рівні. Отже, ця рівність має розповсюджуватися також на подання декларацій про доходи.

Раніше сайт Pro Гроші писав про чіткий сигнал міжнародним партнерам і розповідав, що Зеленський твердо відповів щодо корупції. Також ми повідомляли, хто входить до найближчого оточення Зеленського.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.