Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Медіарух звернувся до Зеленського щодо тиску на журналістів та розслідувачів – деталі

Незалежні журналісти та розслідувачі зазнають системного тиску та звертаються за допомогою

Фото: НСЖУ, ОП. Колаж: Pro Владу

Незалежні журналісти та розслідувачі зазнають постійного тиску

Фото: НСЖУ, ОП. Колаж: Pro Владу

Журналісти та медіа закликають президента Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежні медіа та розслідувачів. До того ж вони вимагають від правоохоронних органів оперативно встановити та притягнути до відповідальності людей, причетних до організації цих переслідувань і атак на журналістів.

Про це йдеться в матеріалі "Детектор медіа".

Тиск на незалежні медіа

За останні кілька днів на незалежні медіа та журналістів-розслідувачів було скоєно низку атак. Зокрема, тиску зазнали:

  • журналіст проєкту "Наші гроші" Юрій Ніколов;
  • Bihus.Info;
  • "Детектор медіа";
  • "Українська правда";
  • "Дзеркало тижня";
  • NV;
  • "Цензор";
  • "Бабель";
  • "Ліга.net";
  • "Еспресо".

Атаки здійснюються анонімними телеграм-каналами та недостовірними вебпорталами, які публічно декларують, що працюють на чинну владу. Вони влаштовують журналістам провокації, поширюють про них неправдиву інформацію, намагаються дискредитувати їхню професійну роботу.

Крім того, журналісти повідомляють про стеження, прослуховування телефонних розмов та порушення права на приватне життя.

Стеження за журналістами

До прикладу, вчора медіа "Народна правда" опублікувало відеозапис, на якому буцімто видно, як журналісти Bihus.Info вживають наркотичні речовини.

Засновник проєкту розслідувань Денис Бігус попросив вибачення перед авдиторією та заявив, що всі співробітники здадуть тести на вживання наркотиків, а в команді будуть "жорсткі кадрові зміни", однак це не скасовує незаконних дій "Народної правди".

"Прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео – а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами", – наголосив він.

Водночас авторка антифейкового проєкту "НотаЄнота" Альона Романюк захистила "бігусів". На своїй сторінці у соціальній мережі блогерка розслідувала, хто насправді є журналістами "Народної правди". З її слів, всі фото працівників сайту згенеровані штучним інтелектом, а місця навчання та роботи – вигадані.

Крім того, нещодавно також відбувся прецедент з редактором проєкту "Наші гроші" Юрієм Ніколовим. Внаслідок провокативних постів на анонімних телеграм-каналах, група невідомих намагалася ввірватися до його помешкання, а також залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста "зрадником".

Журналісти та медіа вважають, що ці атаки є злочинами, які завдають шкоди майбутньому України як демократичної держави. Вони закликають правоохоронні органи не стояти осторонь.

Нагадаємо, в Україні заборонили 16 медіасервісів через зв'язки з Росією. Також ми писали, що шведські журналісти потрапили під російський обстріл.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.