Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Рішення ЄС щодо України та зустріч Зеленського з Байденом — головне про владу за тиждень

Розповідаємо, які важливі події відбулись у політичному житті країни та світу за тиждень, що минає, з 11 по 17 грудня

Фото: УНІАН, ОП. Колаж: Pro Владу

Головні події тижня з 11 по 17 грудня

Фото: УНІАН, ОП. Колаж: Pro Владу

Цього тижня у політичному житті України сталось багато цікавих та важливих подій. Президент Володимир Зеленський відвідав США, а Туск знову став прем’єр-міністром Польщі.

Розповідаємо, що трапилось в Україні та світі з 11 по 17 грудня.

Зеленський зустрівся з Байденом

На початку тижня, що минає, президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден зустрілися у Вашингтоні. Зустріч відбулася на тлі блокування додаткового фінансування для України в Конгресі США.

Про що говорив Байден

  • Україна вже здобула перемогу над Росією та Путіним і вийде з війни "гордою, вільною та частиною західної родини", якщо США продовжуватимуть допомагати;
  • США підтримуватимуть Україну, доки це буде потрібно;
  • Путін марно розраховує на те, що США припинить допомагати Україні;
  • саме республіканці винні в призупиненні поставок зброї в Україну;
  • тільки на Україні Путін не зупиниться, він планує захватити інші країни;
  • Білий дім працюватиме над тим, щоб забезпечити Україну військовою підтримкою;
  • Україна буде в НАТО, але зараз потрібно зробити все, щоб вона виграла війну.

Важливе рішення ЄС щодо України

Цього тижня президент Європейської ради Шарль Мішель розповів, що Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу в Євросоюз України, а також Молдови Таким чином, наша країна стала ще ближчою до ЄС.

На таку знаменну подію відреагував президент Володимир Зеленський – він зазначив, що це "перемога України, перемога всієї Європи".

Крім того, не залишилися осторонь і європейські політики. Зокрема, прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що цей день можна назвати історичним, адже попри всі суперечності Єврорада змогла прийняти таке важливе рішення.

Туска обрано прем’єром Польщі

13 грудня стало відомо, що на парламентських виборах у Польщі переміг Дональд Туск, що викликало оптимізм в Україні. Новий прем'єр-міністр неодноразово заявляв про свою підтримку нашій державі в боротьбі з російською агресією.

Які очікування України від нового польського уряду:

  • Стабілізація відносин між двома країнами. За останні 8 років, коли у Польщі була при владі партія "Право і справедливість", відносини між Україною та Польщею дещо погіршилися. Зокрема, це пов'язано з різними поглядами на питання економіки та блокування кордону.
  • Повна підтримка України в боротьбі з Росією. Україна очікує, що новий польський уряд продовжуватиме надавати Україні військову, економічну та політичну підтримку.
  • Розблокування українсько-польського кордону. Блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні завдає значних збитків українській економіці. Україна сподівається, що новий уряд Польщі зможе розв'язати цю проблему.

Новий уряд Польщі вже зробив перші кроки для виконання цих очікувань. Зокрема, Туск заявив, що вимагатиме повної мобілізації Заходу для допомоги Україні. Він також пообіцяв, що його уряд спробує швидко вирішити проблему блокування кордону.

Пресконференція диктатора Путіна

14 грудня вперше за два роки російський президент Володимир Путін провів пресконференцію та пряму лінію. Російські журналісти ретельно підбирали питання для Путіна. Однак, деякі негативні листи громадян все ж таки з’явились на телеекранах.

Під час своєї промови Путін зробив декілька заяв:

  • війна в Україні триватиме, доки Росія не досягне своїх цілей;
  • Одеса — це "російське місто", а південний схід України "завжди був проросійським";
  • потреби у другій хвилі мобілізації в Росії немає;
  • на війні з Україною загинуло приблизно 360 тисяч росіян.

Водночас на деякі питання Путін так і не відповів. Однак їх побачили телеглядачі. Зокрема, це питання про війну в Україні та умови життя в Росії.

Нагадаємо, раніше ми писали, що сказав про війну в Україні прем'єр-міністр Словаччини. Також ми повідомляли, що президент Зеленський розповів, де Росія може розпочати нові війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.