Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Новий міністр оборони, скандал довкола Маска та зерновий конфлікт – найважливіші події вересня

Розповідаємо про найцікавіші події в українській та світовій політиці, що трапилися минулого місяця

Фото: УНІАН, Скриншот. Колаж: Pro Владу

Візит Зеленського в США, скандали довкола Шуфрича та Маска

Фото: УНІАН, Скриншот. Колаж: Pro Владу

Вересень 2023-го року виявився доволі багатим на політичні події не тільки в Україні, а й у всьому світі. В цьому місяці МАГАТЕ ухвалило важливе рішення щодо ЗАЕС, а Зеленський провів переговори зі Столтенбергом.

Ми зібрали для вас підбірку найцікавіших політичних подій вересня 2023-го.

Новий міністр оборони

В цьому місяці Верховна Рада звільнила колишнього очільника Міністерства оборони Олексія Рєзнікова, а на його місце було призначено екголову Фонду державного майна України Рустема Умєрова. За відповідне рішення проголосували 338 народних обранців.

Після свого призначення Рустема Умєров пообіцяв провести належні реформи для покращення роботи оборонного відомства. Також він додав, що буде активно боротися з корупцією.

Скандал довкола Ілона Маска

Відомий бізнесмен та мільярдер Ілон Маск у вересні цього року "вляпався" у доволі серйозний скандал. Зокрема, стало відомо, що мільярдер відмовився увімкнути супутникову мережу Starlink біля берегу Кримського півострова.

В зв'язку з чим, Збройні сили України не змогли провести свою операцію, а сам Ілон Маск отримав серйозну порцію критики не лише від українських, а й від міжнародних політиків.

Затримання депутата Шуфрича

15 вересня 2023-го Служба безпеки України провела обшуки в будинку народного депутата та голови Комітету з питань свободи слова Нестора Шуфрича. Під час цих обшуків працівники СБУ змогли знайти чимало "цікавого". Зокрема, в його домі була присутня символіка СРСР та Росії.

За словами журналіста Юрія Бутусова, Нестора Шуфрича підозрюють у співпраці з Федеральної службою безпеки, під час неї нардеп повинен був вести антиукраїнську політику.

Звільнення заступників міністра оборони

Крім звільнення міністра обробки Кабмін в цьому місяці також прийняв рішення щодо звільнення всіх його заступників, зокрема:

  • Гаврилов Володимир Валеріанович – заступник Міністра оборони України;
  • Замлинський Ростислав Теодозійович – заступник Міністра оборони України;
  • Маляр Ганна Василівна – заступник Міністра оборони України;
  • Шарапов Денис Олександрович – заступник Міністра оборони України;
  • Шевченко Андрій Віталійович – заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції;
  • Дейнега Віталій Олегович – заступник Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації;
  • Ващенко Костянтин Олександрович – державний секретар Міністерства оборони України.

Зазначимо, що за деякою інформацією, новий очільник відомства Рустема Умєрова попросив заступників самостійно написати заяви про відставки.

Зерновий конфлікт України та Польщі

Вересень 2023-го став дуже напруженим в плані відносин між Україною та Польщею. Все через аграрний конфлікт, що виник через заборону імпорту українського зерна.

На фоні цього українські на польські політики зробили доволі багато заяв. Зокрема, тут слід відзначити слова президента сусідньої держави Анджея Дуди, який сказав про те, що Україна в цій ситуації немов "потопельник", який може затягти Польщу на дно.

Також серйозною заявою відзначився і прем'єр-міністр Польщі Матуеш Моравецький, який сказав, що його держава припиняє постачати зброю Україні.

Зеленський на Генасамблеї ООН

19 вересня в американському Нью-Йорку стартувала Генеральна асамблея ООН, участь в якій прийняв участь президент України Володимир Зеленський.

Під час своїх виступів глава держави торкнувся багатьох достатньо важливих тем. Зокрема, він звернувся з приводу зернового конфлікту з сусідніми країнами, а також з приводу війни в Україні та необхідності постачання зброї для Збройних сил.

Слід віддати належне і словам президента щодо "тіньових переговорів" між ООН та Росією. Цю ситуацію Зеленський прокоментував словами: "Запитайте Пригожина чи можна довіряти Путіну".

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Путін ввів "безвіз" для України. Також ми повідомляли, яку заяву щодо деокупації зробив Данілов.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.