Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

В МАГАТЕ ухвалили рішення щодо ЗАЕС: що буде з електростанцією

Міжнародне агентство з атомної енергії ухвалило важливу резолюцію, яка стосується врегулювання ситуації на ЗАЕС

Фото: IAEA/Facebook, ЗАЕС/Facebook. Колаж: Pro Владу

МАГАТЕ ухвалило резолюцію щодо ЗАЕС

Фото: IAEA/Facebook, ЗАЕС/Facebook. Колаж: Pro Владу

Запорізька атомна електростанція була захоплена російськими окупантами ще на початку повномасштабного вторгнення. Дотепер вона перебуває під їхнім контролем. Нещодавно в МАГАТЕ ухвалили важливе рішення, що стосується окупованої ЗАЕС.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Яке рішення прийняло МАГАТЕ

З джерела стає відомо, що Генеральна конференція Міжнародного агентства атомної енергії ухвалила резолюцію щодо термінового повернення Запорізької АЕС під контроль нашої держави.

Зокрема, відомо, що під час 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ таке рішення підтримали 69 країн. Водночас сама резолюція була запропонована:

  • Коста-Рикою;
  • Фінляндією;
  • Канадою.

Рішення МАГАТЕ закликає Росію терміново вивести свою армію з території атомної електростанції, а також передати її під повний контроль компетентних органів України. Це потрібно для того, щоб на станції було забезпечено захищене функціонування.

"Ми вдячні нашим партнерам, кожній країні за голос на підтримку дотримання гарантій забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Прийняття України до Ради керуючих МАГАТЕ, а також ухвалення резолюції, яка закликає до повернення нашої ЗАЕС під контроль України — доказ того, що цивілізований світ з нами", – сказав Герман Галущенко.

Також додамо, що представник українського уряду виразив свою подяку гендиректору МАГАТЕ Рафаелю Гроссі за те, що він докладає зусиль до врегулювання ситуації на Запорізькій електростанції.

Зеленський та Столтенберг зустрілися в Києві

Нещодавно президент України Володимир Зеленський провів переговори з Генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом. Зі слів українського лідера стає відомо, що під час зустрічі вони обговорили доволі важливе питання, яке стосується посилення протиповітряної оборони.

"Необхідне посилення повітряного щита України. Ми обговорили ситуацію у зв’язку з очікуваними атаками на енергоінфраструктуру України", – заявив лідер держави.

Також Володимир Зеленський додав, що разом зі Столтенбергом вони обговорили й ситуацію на російсько-українському фронті, а також потреби бійців Збройних сил України.

Зазначимо, що 20 вересня Генеральний секретар НАТО заявив, що Україна потребує підсилення протиповітряної оборони.

Раніше ми також писали про зустріч Володимира Зеленського з Джо Байденом. Крім того, ми повідомляли, що Володимир Зеленський зустрівся у Нью-Йорку з лідерами деяких держав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.