Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Історична домовленість та новий пакет допомоги — що відомо про зустріч Зеленського та Байдена

Президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні зустрівся з президентом Сполучених Штатів Джо Байденом

Фото: Володимир Зеленський/Facebook, Joe Biden/Facebook. Колаж: Pro Владу

Зеленський зустрівся з Байденом

Фото: Володимир Зеленський/Facebook, Joe Biden/Facebook. Колаж: Pro Владу

Під час свого візиту у США лідер України провів переговори з главою Білого Дому. В рамках цього діалогу Зеленський та Байден змогли досягти важливих домовленостей.

Про це президент України повідомив у своєму телеграм-каналі.

Україна та США будуть виготовляти зброю разом

Президент України після зустрічі з Байденом у своєму відеозверненні повідомив про те, що українській та американській стороні вдалося домовитись щодо спільного виробництва озброєння в довгостроковій перспективі.

"І довгострокова домовленість – будемо разом працювати, аби спільно з Америкою Україна виробляла необхідну зброю. Це новий рівень нашої єдності! Копродукція в "оборонці" зі Сполученими Штатами – це історична річ. Нова промислова база, нові робочі місця для обох наших народів. Україна зможе виробляти, зокрема, ППО", — заявив Зеленський.

Також додамо, що, за словами президента, Україна готується створити нову оборонну екосистему, яка допоможе ще більше посилити захист та свободу.

Новий пакет допомоги від США

Крім того, після зустрічі з Володимиром Зеленський Джо Байден оголосив про надання Україні нового пакету допомоги на суму 325 мільйонів доларів. Зокрема, наша держава отримає:

  • понад 3 мільйони набоїв;
  • 59 легких тактичних автівок;
  • підривні боєприпаси для розчистки перешкод;
  • кулемети для боротьби з безпілотниками;
  • артилерійські снаряди калібру 105 мм і 155 мм;
  • ракети для систем ППО;
  • додатковий боєкомплект для HIMARS;
  • самохідні зенітно-ракетні комплекси AN/TWQ-1 Avenger;
  • протитанкові ракетні комплекси Javelin та AT-4.

Додамо, що поки України не зможе отримати далекобійні ракети ATACMS, про які говорив президент України Володимир Зеленський.

Також зазначимо, що українська та американська сторони підписали меморандум про енергетичну співпрацю. Крім того, за словами лідера держави, на переговорах з Байденом йшлося про відновлення України, а також про важливість очистки нашої держави "від ворожих та корупційних впливів".

Зеленський у Нью-Йорку зустрівся з лідерами інших країн

Раніше ми писали про те, що президент під час свого візиту до Сполучених Штатів провів переговори з лідерами деяких країн. Зокрема, відомо, що глава держави зустрівся з румунським представником. В ході цих переговорів сторонам вдалося досягти домовленості стосовно плану щодо контролю експорту зерна, який допоможе захистити місцевих фермерів.

"Саме територією Румунії забезпечується понад 60% транзиту українського зерна, яке проходить "Шляхами солідарності" ЄС. Наші спільні зусилля дозволять зменшити навантаження на інфраструктуру українських портів Ізмаїл та Рені, а також прискорять перевалку вантажів. Українську частину Дунаю також має бути внесено до трансєвропейської транспортної мережі TEN-T", — сказав президент.

Крім того, нарешті відбулась довгоочікувана зустріч президента України Зеленського та президента Бразилії Лули да Сілви. За словами глави держави, діалог був відвертим та конструктивним.

Також додамо, що український лідер зустрівся в США з канцлером Німеччини Олафом Шольцом та головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Зеленський закликав Трампа оприлюднити свій мирний план. Також ми повідомляли, що Трамп зробив гучну заяву щодо війни в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.