Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Вирішив заробити на смітті: мера міста Суми затримали на "гарячому"

У НАБУ кажуть, що очільника міста затримали в момент отримання частини траншу хабаря, а саме 1,4 мільйона гривень

Фото: НАБУ. Колаж: Pro Владу

НАБУ затримало на хабарі мера міста Суми Лисенка

Фото: НАБУ. Колаж: Pro Владу

НАБУ і САП спільно з СБУ викрили на хабарі міського голову Сум Олександра Лисенка і та директора Департаменту ЖКГ міської ради. Мер міста був обраний від партії "Батьківщина".

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Відомо, що місцевого чиновника затримали "на гарячому" в момент отримання частини траншу, а саме 1,4 млн гривень. І це тільки частина грошей – всього цього року мер вже отримав 2,1 млн гривень хабаря.

Керівник міста Суми вирішив заробити на смітті та тарифах - вимагав грошей від компанії, що займається побутовими відходами.

У НАБУ уточнюють, що крім мера Сум, також було затримано директора Департаменту житлово-комунальних послуг Сумської міської ради.

"Сумського міського голову та директора Департаменту ЖКГ міськради викрили під час отримання останнього траншу – 1,4 млн грн", – сказано в повідомленні НАБУ.

Правоохоронці зазначають, що гроші чиновникам передавали за ухвалення рішення про встановлення тарифу та відсутність штучних перешкод у діяльності підприємства.

Що відомо про закон про викривачів корупції

Як ми писали раніше, в 2020 році в Україні набув чинності закон, який гарантує право викривачів корупції на отримання винагороди. Ба більше, цей документ звільняє викривачів корупції від юридичної відповідальності у випадку, якщо їхні повідомлення про можливі факти корупції виявляться неточними.

6 вересня минулого року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) впровадило Єдиний портал повідомлень викривачів. Цей портал надає можливість громадянам України повідомляти про випадки корупції, яким вони стали свідками. Крім того, на ньому дозволено подавати анонімні повідомлення.

Скільки платять за повідомлення про хабарництво

Український суд відзначився історичним рішенням щодо виплати винагороди викривачу корупції. Людина отримає понад 10 мільйонів гривень.

У понеділок, 2 жовтня, суд затвердив угоду про визнання вини між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та колишнім першим заступником начальника київської податкової служби. У рішенні суду зокрема йшлося про виплату винагороди викривачу в сумі 13 мільйонів 299 тисяч 950 гривень. Це є першим прикладом в Україні, коли людина, яка викрила корупцію, отримає винагороду в такому значущому обсязі.

Необхідно зазначити, що вирок ще може бути оскаржено в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Однак це вже історичний крок у напрямку стимулювання українців повідомляти про факти корупції та допомагати у їхньому розкритті.

"Це без перебільшення історична подія, яка фундаментально закріплює формування культури викривання в Україні й стимулює викривачів повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати", – зазначають у НАЗК.

Законодавство України передбачає виплату винагороди викривачу коштом державного бюджету України через органи державного казначейства за процедурою безспірного списання.

Раніше ми повідомляли, як тепер українці зможуть отримати керівні посади. Також ми писали, чому в Україні зростає рівень корупції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.