Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

У ексголови Держспецзв'язку виявили криптогаманець з 1,5 млн: що вирішив суд

НАБУ та САП обрали колишньому голові Держспецзв'язку Юрію Щиголю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою

Фото: facebook.com/yurii.shchyhol, Pexels. Колаж: Pro Владу

У колишнього голови Держспецзв'язку виявили криптогаманець

Фото: facebook.com/yurii.shchyhol, Pexels. Колаж: Pro Владу

У колишнього голови Держспецзв’язку Юрія Щиголя правоохоронці виявили криптогаманець. На ньому зберігається криптовалюта на майже 1,5 млн доларів.

Відповідні дані були озвучені під час засідання Вищого антикорупційного суду, на якому 22 листопада обирали колишньому чиновнику запобіжний захід.

Відомо, що НАБУ та САП просили суд взяти Щиголя під варту з альтернативою внесення застави в розмірі 50,23 млн грн.

Прокурор повідомив, що такий запобіжний захід варто обрати, бо в "телефоні Щиголя виявлено криптогаманець, на якому зберігаються кошти в різних криптовалютах".

Скільки коштів виявили у Щиголя:

За даними прокурора, у колишнього голови Держспецзв’язку виявили такі кошти:

  • криптовалюту Tether USDT у кількості 1 201 285 одиниць, що станом на 20 листопада становить 1 201 928 доларів США;
  • у криптогаманці є також біткоїни у кількості 6,9 одиниць, вартість яких оцінюється в 265 тисяч доларів. Тобто загальна сума криптовалюти становить 1,47 млн доларів.
  • також під час обшуків у Юрія Щиголя виявили 82 тисяч євро і 72 тисяч доларів готівки.

Який запобіжний захід обрали

Вищий антикорупційний суд обрав для Юрія Щиголя запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 50 млн грн.

Також Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід організатору схеми заволодіння державними коштами під час закупівлі Держспецзв'язку у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 50 млн грн застави, пише пресслужба Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП).

За клопотанням прокурора САП 22 листопада слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід особі, яку слідство вважає організатором схеми заволодіння державними коштами у сумі понад 62 млн грн під час закупівлі Держспецзв’язку засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних.

Видання "Слово і діло", посилаючись на власні джерела, стверджує, що йдеться про підприємця Романа Коваля, якому якраз і відводять роль організатора. Коваль був співвласником компаній ТОВ "2К Консалтинг" і ПрАТ "Атлас". НАБУ і САП просили заарештувати Коваля із альтернативою 100 млн грн застави.

Що відомо про скандал за участю Щиголя

Як ми писали раніше, голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту потрапив у скандал. Йому повідомили про підозру.

20 листопада було викрити організовану злочинну групу у складі керівництва Держспецзв'язку. Чиновників підозрюють у заволодінні коштами з держбюджету на суму понад 62 млн гривень.

У даній злочинній схемі з відмивання коштів фігурує голова Держспецзв'язку України Юрій Щиголь та його заступник.

За даними слідства, у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для "відмивання" грошей ділки залучили дві підконтрольні компанії. Закупівлю засекретили, щоб "уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу".

З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 рр. кошти у сумі понад 285 млн грн.

Детективи НАБУ повідомили про підозру в заволодінні коштами у розмірі понад 62 млн гривень голові Держспецзв’язку, його заступникові та іншим службовим особам. Всього у здійсненні злочинів підозрюють групу у складі 6 осіб.

Наразі слідчі дії щодо цього кримінального провадження тривають, встановлюються й інші особи, причетні до вчинення злочину.

Яка реакція Кабміну

20 листопада Кабінет міністрів звільнив Юрія Щиголя з посади голови Держспецзв'язку України. Крім того, таке саме рішення було схвалено й щодо його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жори.

Тимчасово виконуватиме обов’язки голови Держспецзв’язку Дмитро Маковський.

Раніше ми зазначали, які є види хабарництва. Також ми писали, що вигадали в Верховній раді для боротьби з хабарниками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.