Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Керівництво Держспезв'язку спіймали на "гарячому" — як чиновники привласнили 62 млн грн

За даними НАБУ, злочинна група в складі 6 осіб "відмивала" гроші з держбюджету на закупівлі обладнання для програмного забезпечення

Фото: НАБУ. Колаж: Pro Владу

Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту потрапив у скандал

Фото: НАБУ. Колаж: Pro Владу

Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту потрапив у скандал. Йому повідомили про підозру.

Про це йдеться у повідомленнях пресслужб Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За даними відомств, у понеділок, 20 листопада, було викрити організовану злочинну групу у складі керівництва Держспецзв'язку. Чиновників підозрюють у заволодінні коштами з держбюджету на суму понад 62 млн гривень.

Про кого йде мова

У даній злочинній схемі з відмивання коштів фігурує голова Держспецзв'язку України Юрій Щиголь та його заступник.

За даними слідства, у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для "відмивання" грошей ділки залучили дві підконтрольні компанії. Закупівлю засекретили, щоб "уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу".

З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 рр. кошти у сумі понад 285 млн грн.

"Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи", – йдеться у повідомленні.

Таким чином, детективи НАБУ повідомили про підозру в заволодінні коштами у розмірі понад 62 млн гривень голові Держспецзв’язку, його заступникові та іншим службовим особам.

Всього у здійсненні злочинів підозрюють групу у складі 6 осіб.

Наразі слідчі дії щодо цього кримінального провадження тривають, встановлюються й інші особи, причетні до вчинення злочину.

Яка реакція Кабміну

20 листопада Кабінет міністрів звільнив Юрія Щиголя з посади голови Держспецзв'язку України. Крім того, таке саме рішення було схвалено й щодо його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жори.

Тимчасово виконуватиме обов’язки голови Держспецзв’язку Дмитро Маковський.

Корупція в Україні

Раніше ми вже писали про те, що за підсумками 2022 року Україна посіла 116 місце у світовому рейтингу "Індекс сприйняття корупції" (CRI). Як відомо, наша країна отримала від аналітиків 33 бали – найвищу оцінку від часу запуску оновленої системи методології розрахунків (CRI).

У рейтингу попереду України опинилися такі країни як Гамбія, Індонезія, Малаві, Непал, Сьєрра-Леоне.

Раніше ми зазначали, які є види хабарництва. Також ми писали, що вигадали в Верховній раді для боротьби з хабарниками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.