Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Суд ЄС скасував деякі санкції проти Януковича та його сина – в чому причина

На переконання ЄС, судді помилились в оцінці, бо "станом на 2021 рік не було підтверджень, що суд проти Януковичів в Україні був справедливим"

Фото: Facebook Віктора Януковича. Колаж: Pro Владу

Суд ЄС скасував деякі санкції проти Януковича та його сина

Фото: Facebook Віктора Януковича. Колаж: Pro Владу

Суд Євросоюзу скасував санкції проти колишнього президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра. Дані обмеження були запроваджені Радою Європейської Унії 4 березня 2021 року.

Про це повідомляє видання Euronews.

"Суд загальної юрисдикції Європейського Союзу скасував санкції ЄС проти колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра, які їх успішно оскаржили", – йдеться у матеріалі

На переконання суддів, Рада ЄС "помилилася в оцінці", додавши у 2021 році імена Януковичів до санкційного переліку, "оскільки на той момент не було підтверджень, що суд проти них в Україні був справедливим".

"Адвокати Віктора Януковича відстоювали позицію, що судовий вирок українського суду проти нього за державну зраду був політично мотивованим й процесуально несправедливим, й що він не мав змоги оскаржити іншу корупційну підозру", – стверджують журналісти Euronews.

Аргументацію щодо відсутності впевненості в "неупередженості українського процесу" європейські судді використали й щодо Януковича-молодшого.

"Суд загальної юрисдикції ЄС скасував рішення щодо включення обох Януковичів до європейського санкційного переліку й наказав Раді ЄС оплатити юридичні витрати", – підсумовує агентство.

У рішенні йдеться, що обмеження було запроваджено "без належної перевірки підстав".

"Оскаржувані акти мають бути скасовані в тій частині, в якій вони стосуються заявника (Януковича, – ред.), без необхідності розглядати інші аргументи та аргументи, висунуті заявником", – йдеться в документі.

Суд ЄС вирішив анулювати:

  • рішення Ради Євросоюзу про санкції проти Янкуковича-старшого й молодшого від березня 2021 року;
  • рішення за березень 2022 року щодо продовження цих санкцій на рік.

Янукович та Азаров отримали нові підозри

Як ми писали, колишніх українських високопосадовців, Віктора Януковича та Миколу Азарова, підозрюють у державній зраді. Це пов'язано із "Харківськими угодами", які були підписані 21 квітня 2010 року.

Як відомо, Віктор Янукович від імені України підписав документи, згідно з якими продовжив термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (в Криму, в Севастополі) на 25 років. Водночас Азаров звинувачується в тому, що він підписав розпорядження про схвалення урядом "Харківських угод", які допомогли Російській Федерації.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що колишній депутат Сергій Поліщук отримав підозру у держзраді. Також ми повідомляли, хто з народних обранців втік з країни ще до початку повномасштабного вторгнення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.