Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Зменшували суму 7 разів: за ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва внесли заставу

Колишній голова Верховного Суду Всеволод Князєв вийшов із СІЗО після того, як його родина внесла заставу в розмірі 18,1 млн гривень

Фото: Facebook/Всеволод Князєв. Колаж: Pro Владу

За ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва внесли заставу

Фото: Facebook/Всеволод Князєв. Колаж: Pro Владу

Ексочільник Верховного суду Всеволод Князєв перебував під вартою з травня 2023 року, за підозрою в отриманні хабаря в розмірі 3 млн доларів. Однак, нещодавно за нього внесли заставу.

Про це пише пресслужба Центру протидії корупції.

Спочатку слідчий суддя ВАКС обрав Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 107 млн гривень застави. Згодом суму зменшували:

  • через 2 тижні – до 75 млн грн;
  • в серпні – до 55 млн грн;
  • у вересні – до 45 млн грн.
  • у жовтні – до 35 млн.
  • у грудні – до 27 млн грн;
  • того ж місяця – до 20 млн грн.

Таким чином, суму зменшували 7 разів, поки розмір застави не дійшов до 18,1 млн грн.

Востаннє, суму застави зменшив ВАКС 31 січня 2024 року. ЦПК вважає малоймовірним, що заставу внесла родина Князєва самостійно, оскільки всі його рахунки арештовані.

"Щобільше, захист у грудні казав, що родина підозрюваного може внести максимум 10 млн грн. Примітно, що два тижні тому Князєв розлучився зі своєю дружиною, з якою вони пробули у шлюбі майже двадцять років", – йдеться у повідомленні.

Вихід Князєва із СІЗО не означає, що він невинний. Застава – це лише один із видів запобіжного заходу, який не є гарантією того, що обвинувачений не буде переховуватися від слідства або суду, або не продовжить кримінальну діяльність.

"За дуже цікавим збігом обставин новина про внесення застави співпала з появою інформації про те, що ВРП хоче зупинити розгляд дисциплінарних справ стосовно Князєва", – додали в ЦПК.

Важливо зауважити, що зупинка дисциплінарної справи щодо Князєва – це небезпечний прецедент, який може призвести до того, що інші судді, які підозрюються чи обвинувачуються у злочинах, зможуть роками залишатися на посаді та отримувати заробітну плату.

Що відомо про справу Князєва

У 2022 році Північний апеляційний господарський суд визнав недійсною купівлю 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату гірничорудною компанією Ferrexpo Костянтина Жеваго. Це рішення призвело до того, що компанія Жеваго втратила контроль над комбінатом.

Наступного року Велика палата Верховного суду частково задовольнила касаційну скаргу Ferrexpo та скасувала рішення апеляційного суду. Це рішення повертало контроль над ПГЗК компанії Жеваго.

Через місяць НАБУ та САП викрили масштабну корупцію у Верховному суді. За даними слідства, голова Верховного суду Всеволод Князєв отримав хабар у розмірі 3 млн доларів від людей, які діяли в інтересах Жеваго. Хабар був переданий Князєву за ухвалення рішення у справі про ПГЗК на користь Ferrexpo.

Жеваго заявив, що не мав нічого спільного з цими подіями. Він назвав інформацію про хабар "безпідставною" та "явною підтасовкою".

Нагадаємо, за Романа Гринкевича не будуть вносити заставу. Також ми писали, що Ігор Коломойський хоче змінити заставу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.