Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Шмигалю загрожує штраф – які норми закону порушив Кабмін

У 2023 році Кабмін не надав НАЗК низку постанов для антикорупційної експертизи

Фото: kmu.gov.ua. Колаж: Pro Владу

НАЗК внесло припис чинному міністрові Денису Шмигалю

Фото: kmu.gov.ua. Колаж: Pro Владу

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло припис прем’єр-міністрові України Денису Шмигалю. Причина – порушення вимог антикорупційного законодавства.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби НАЗК.

"Протягом 2023 року Кабінет Міністрів України допустив прийняття 131 постанови з порушенням вимог ст. 55 Закону України "Про запобігання корупції" в частині не надсилання проєктів відповідних нормативно-правових актів для проведення антикорупційної експертизи", – інформує НАЗК.

Про що йдеться в постановах

У Антикорупційному агентстві кажуть, що низка постанов стосуються суспільно важливих сфер життя українців, зокрема:

  • затвердження бюджетів фондів соціального страхування;
  • забезпечення житлом деяких категорій громадян;
  • питання щодо об’єктів культурної спадщини;
  • питання ліквідації наслідків збройної агресії Росії;
  • створення різних центрів підтримки та охорони цивільного населення тощо.

Серед таких сфер є й лідери за кількістю антикорупційних ризиків. Зокрема, у НАБУ зазначили, що Кабмін не надіслав для проведення антикорекспертизи постанов, що стосуються питань митної сфери, перетину кордону, змін до порядків використання коштів тощо.

Чого вимагає НАБУ

Національне агентство вимагає:

  • провести службове розслідування для встановлення причин та умов, що призвели до зазначених порушень;
  • вжити заходів щодо їх усунення;
  • притягнути до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб Кабінету Міністрів України та відповідних центральних органів виконавчої влади.

Що чекає на Шмигаля

У тому випадку, якщо прем'єр-міністр не виконає припис, надісланий йому, то він нестиме відповідальність за статтею 188-46 КУпАП. Вона передбачає штраф до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — тобто 4250 гривень.

Зміни у мобілізацію: які корупційні ризики виявили

Наприкінці 2023 року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби № 10378. Він викликав негативну реакцію серед користувачів мережі, а також в Антикорупційного комітету.

За словами народного депутата Олексія Гончаренка, Антикорупційний комітет Верховної Ради визнав урядовий законопроєкт про мобілізацію таким, який містить корупційні ризики.

Комітет з соціальної політики Верховної Ради України одноголосно наказав доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. Зокрема, пропонується:

  • розглянути альтернативні проєкти, включно з пропозиціями Міністерства з питань соціальної політики;
  • розробити окремий законопроєкт про звільнення строковиків, який би враховував пропозицію про їхнє звільнення протягом двох місяців.

Таким чином, комітет з соціальної політики не підтримує прийняття урядового законопроєкту в тому вигляді, в якому він поданий.

Раніше ми писали про найгучніші корупційні злочини в ТЦК. Крім того, ми розповідали, скільки мільйонів платять за повідомлення про хабарництво.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.