Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Росія на порозі повного краху? Які санкції може запровадити ЄС вже у жовтні

Що входить у новий пакет антиросійських санкцій та до чого тут алмази

Фото: Офіс президента, Pexels. Колаж: Pro Владу

Росія не зможе експортувати алмази

Фото: Офіс президента, Pexels. Колаж: Pro Владу

Європейський Союз розглядає можливість введення дванадцятого пакета санкцій проти Російської Федерації, який може бути представлений вже у жовтні цього року. У нього може входити заборона на закупівлю алмазів із Москви.

Про це повідомляє американська інформаційна агенція Bloomberg.

Як зазначається, дванадцятий пакет санкцій проти РФ ймовірно, буде включати очікувану пропозицію щодо використання прибутків, отриманих замороженими активами центрального банку Росії, для надання допомоги Україні.

"Нові заходи, які можуть бути представлені вже наступного місяця, ймовірно, включатимуть версію ЄС про майбутню заборону "Групи семи" (імпорту алмазів – ред.) і, можливо, довгоочікувану пропозицію використовувати прибуток, отриманий від заморожених активів Центрального банку (РФ – ред.), для допомоги Києву", – повідомили поінформовані джерела.

Незважаючи на опозицію з боку Європейського центрального банку, Єврокомісія найближчими тижнями планує висунути пропозиції щодо запровадження податку на прибутки, які заморожені активи російського центрального банку генерують у клірингових центрах.

Росія не зможе реалізувати свої алмази

За повідомленням агентства, обмеження, ймовірно, будуть включати також заборону на імпорт алмазів з Росії, про яку попередньо домовилася Група семи (G7). Цей механізм передбачає:

  • відстеження необроблених алмазів;
  • негайне введення прямого ембарго, починаючи з 1 січня;
  • поступове введення непрямого ембарго.

Попередні спроби ввести санкції проти російських алмазів у Європі зіткнулися з опором провідних імпортерів, таких як Бельгія, яка стверджувала, що проста заборона, без глобальної угоди, призведе лише до зсуву прибуткової торгівлі коштовними камінями в інші регіони. Механізм, запропонований країнами "Великої сімки" (G7), спрямований на відстеження руху дорогоцінного каміння через кордони та введення прямої заборони з 1 січня та введення непрямої заборони, яка буде поступово набирати чинності. Цей механізм може бути використаний як основа для запровадження подібних заходів у Європейському Союзі.

Зазначимо, що Росія є найбільшим виробником алмазів у світі. Торгівля цим дорогоцінним камінням є важливою галуззю та значним джерелом доходу для РФ.

Додаткові пропозиції щодо нового пакету санкцій

У свою чергу, Польща та країни Балтії висловлюють намір ввести додаткові санкції щодо російського СПГ (скрапленого природного газу) та ІТ-послуг. Також ця група країн закликає встановити обмеження на російський ядерний сектор. Проте ці спроби вже неодноразово наштовхувалися на опір через незгоду багатьох країн-членів.

Важливо відзначити, що будь-який новий набір санкцій, ймовірно, включатиме подальші кроки, спрямовані на протидію здатності Росії обійти санкції Європейського Союзу, використовуючи треті країни, такі як Об'єднані Арабські Емірати і Туреччину.

Що Польща заборонила країні-агресорці

З 17 вересня 2023 року Польща перестане допускати автомобілі з російською реєстрацією через свої кордони. Раніше ця заборона стосувалася лише вантажних автівок, але тепер вона буде діяти для всіх видів транспортних засобів. Загалом подібні обмеження вже були введені всіма країнами Європейського Союзу, що мають сухопутний кордон з Російською Федерацією.

Раніше ми писали про те, які кроки до реалізації повної відмови від газу Росії намітила Європа. Також повідомляли, чи достатньо грошей виділяє Євросоюз Україні на боротьбу з країною-агресоркою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.