Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Корупційні скандали під час війни: хто з чиновників опинився поза законом

Дехто з народних депутатів втратили мандати, а хтось навіть втік за кордон, аби уникнути слідства

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Деякі депутати продовжували брати гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Навіть не дивлячись на те, що в Україні війна, деякі чиновники замість того, аби працювати, беруть хабарі та зловживають своїм впливом. Деякі з цих справ набули розголосу.

Редакція сайту розповідає, хто з чиновників втратив посади під час війни через корупційні скандали.

Хабар для Трубіцина

У лютому 2022 року НАБУ викрило депутата Київради, члена партії "Слуга народу" Владислава Трубіцина та ще п’ятьох осіб на незаконній схемі про розміщення точок сезонної пересувної торгівлі у Києві. Їм давали хабарі за забезпечення перемоги в електронних торгах на право розміщення точок. Свої "послуги" учасники схеми оцінили у 1,39 млн грн на рік.

Пізніше суд взяв Трубіцина під варту, але політик вийшов під заставу, а після цього у травні втік з України. З липня чиновник знаходиться у міжнародному розшуку.

Надалі стало відомо, що народний обранець виїхав до Польщі завдяки листу від начальника ГУР Міноборони України Кирила Буданова. В ССО повідомили, що це вони видали дозвіл на виїзд Трубіцина на період від 28 січня до 25 травня, але лише для забезпечення ССО "спеціальним обладнанням". Однак депутат так і не повернувся в Україну.

Хабар для Людмили Марченко

У липні 2023 року НАБУ та САП повідомили про підозру у зловживанні впливом народній депутатці від "Слуги народу" Людмилі Марченко. Жінка торгувала дозволами на перетин кордону. За такі послуги вона разом з помічницею брала 5 300 доларів.

Обох правоохоронці викрили просто під час передавання помічницею хабаря Марченко. Депутатка викинула отримані гроші через кам'яну огорожу свого маєтку, але правоохоронці зафіксували це на відео.

Після цього членство Марченко у фракції "Слуга народу" призупинили та пообіцяли виключити з однойменної партії.

Хабар для Анатолія Гунька

8 серпня 2023 року СБУ спіймала нардепа з фракції "Слуги народу" Анатолія Гунька. Він отримав першу частину хабаря у 85 тис. дол. та пообіцяв бізнесмену забезпечити надання в обробіток державних земельних ділянок Національної академії аграрних наук України.

Однак обіцянки він не дотримався, адже під час першої передачі грошей нардепа і затримали. У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), вирішується питання щодо повідомлення про підозру народному депутату і двом його спільникам.

Обом чоловікам загрожує до 12 років в'язниці з конфіскацією майна.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, які є види хабарництва. Також ми писали, скільки коштує отримати довідку про непридатність до служби в армії під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.