Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Коломойський вирішив судитися з Зеленським – що відомо

Коломойський подав позов із вимогою скасувати рішення президента про позбавлення громадянства, однак в нього мало шансів на успіх

Фото: УНІАН, ОП. Колаж: Pro Владу

Коломойський подав позов проти Зеленського

Фото: УНІАН, ОП. Колаж: Pro Владу

Бізнесмен Ігор Коломойський подав позов проти рішення президента Володимира Зеленського, аби визнати його протиправним. Однак він зробив це лише через півтора року після указу про позбавлення його громадянства України. Законодавство ж відводить на таку процедуру тільки 6 місяців. Тому в олігарха вкрай мало шансів на успіх.

Про це йдеться в ухвалі за 1 грудня Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду.

Відомо, що заява від олігарха про позов надійшла до суду 29 листопада 2023 року. У ній від президента Володимира Зеленського вимагають визнати протиправним та скасувати указ №502 від 18 липня 2022 року в частині про позбавлення громадянства Коломойського.

Журналісти вказують на те, що від того часу вже сплив строк звернення до адміністративного суду у 6 місяців. Через це позивач має довести поважність причин протермінування цього строку.

Що каже Коломойський

Пояснюючи ситуацію, яка склалась, Коломойський наголосив, що нібито дізнався про позбавлення його громадянства України через понад рік після відповідного указу Володимира Зеленського, у вересні 2023 року. Саме тоді він ознайомився з документом про зміну запобіжного заходу в межах кримінального провадження проти нього.

Однак, судді вирішили, що такі заяви Коломойського є недостатніми та не можуть аргументувати причину невчасного звернення до суду.

У суді кажуть про те, що рішення про позбавлення олігарха громадянства набуло широкого розголосу в ЗМІ та Коломойський не міг не знати про такі обставини. Тому строк звернення до суду є об'єктивно пропущеним.

Зрештою, Коломойському дали ще 10 днів, аби подати заяву про поновлення звернення до суду та довести поважність причин пропуску. В іншому разі, якщо бізнесмен не виконає цих умов, суд поверне йому позовну заяву.

У чому звинувачують Ігоря Коломойського

Раніше ми розповідали про те, що у вересні 2023 року Служба безпеки України повідомила про підозру українському олігарху Ігорю Коломойському. Його звинувачують у:

  • відмиванні коштів;
  • шахрайстві (умисному присвоєнні понад пів мільярда гривень протягом 2013-2020 років).

За даним слідчих, бізнесмен використовував інфраструктуру підконтрольних банківських установ, щоб вивести кошти за кордон.

Згодом Національне антикорупційне бюро надало й інші деталі гучної справи. Зокрема, правоохоронці повідомили про причетність Ігоря Валерійовича до заволодіння 9,2 мільярдами доларів ПриватБанку. Ці гроші він нібито легалізував за допомогою офшорної компанії, в якої банк викупив облігації за завищеною ціною.

Зараз бізнесмена тримають під вартою. Запобіжний захід у вигляді перебування в СІЗО йому продовжили до 26 січня. Але існує альтернативний варіант – заплатити заставу в розмірі 3,7 млрд гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на аукціонах розпродають майно Коломойського. Також ми повідомляли, що Ігор Коломойський хоче змінити заставу і розповідали, чи вдасться адвокатам добитися свого.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.