Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Попередники Залужного – хто командував українською армією в останні роки

Розповідаємо, скільки головнокомандувачів Збройних сил змінилося в Україні за час незалежності нашої держави

Фото: Головнокомандувач ЗСУ/Facebook, Генштаб ЗСУ/Facebook,  Віктор Муженко/Facebook. Колаж: Pro Владу

Головнокомандувачі ЗСУ

Фото: Головнокомандувач ЗСУ/Facebook, Генштаб ЗСУ/Facebook, Віктор Муженко/Facebook. Колаж: Pro Владу

Наразі головнокомандувачем ЗСУ є 48-річний генерал Валерій Залужний. Цю посаду від займає ще з липня 2021 року. Однак, за всі роки незалежності в нашій країні більше десятка разів мінялися головнокомандувачі ЗСУ.

Ми зібрали для вас інформацію про генералів, які займали пост головнокомандувача до призначення Валерія Залужного.

Руслан Хомчак

Генерал-полковник Збройних сил Руслан Хомчак фактично все своє життя присвятив українській армії, адже починаючи з 2001 року він займав різні посади, що пов'язані з військовою діяльністю. Зокрема, Хомчак неодноразово був командиром бригад, а також працював в ОК "Південь", Генштабі ЗСУ та Міноборони.

На пост головнокомандувача Збройними силами України Хомчака було призначено 21 травня 2019-го року. Однак, вже 27 липня 2021-го року його було звільнено з цієї посади та призначено на посаду першого заступника секретаря РНБО.

Наразі генерал-полковник Хомчак продовжує виконувати свої обов'язки, перебуваючи на посаді заступника Олексія Данілова. Однак, деякі експерти вважають, що призначення на цей пост для Хомчака це майже те й саме що "пенсія".

Віктор Муженко

Генерал армії України Віктор Муженко зміг доволі довго затриматися на посаді головнокомандувача ЗСУ. Його призначення на цей пост відбулося ще 3 липня 2014 року і саме Муженко в основному керував антитерористичною операцією, яка на той час вже тривала на сході.

Проте, 21 травня 2019 року Муженка, згідно з рішенням президента Володимира Зеленського було звільнено з посади головнокомандувача ЗСУ, адже на його місце прийшов генерал-полковник Руслан Хомчак.

З початку повномасштабного вторгнення Муженко працював у пункті управління Генштабу ЗСУ. До того ж, сам Валерій Залужний ділився фото, на якому він разом з Муженком працює над картами.

Наразі відомо, що Муженко є провідним науковим співробітником науково-дослідницького центру ЗСУ.

Інші головнокомандувачі ЗСУ

Також варто зазначити, що Муженко та Хомчак доволі довго протрималися на своїх посадах, а також відіграли важливу роль, адже в той час на сході країни тривала війна. Однак, за всю історію в країні було чимало інших головнокомандувачів:

  • генерал-лейтенант Михайло Куцин;
  • адмірал Юрій Ільїн (був звинувачений у дезертирстві);
  • генерал-полковник Володимир Замана (був звинувачений у держзраді);
  • генерал-полковник Григорій Педченко;
  • генерал армії України Іван Свида;
  • генерал армії України Сергій Кириченко;
  • генерал-лейтенант Микола Пальчук;
  • генерал-полковник Петро Шуляк;
  • генерал армії України Володимир Шкідниченко;
  • генерал-полковник Олександр Затинайло;
  • генерал-полковник Анатолій Лопата;
  • генерал-полковник Іван Біжан;
  • генерал-полковник Василь Собков;
  • генерал-лейтенант Георгій Живиця.

Варто зазначити, що раніше посада начальника Генерального штабу ЗСУ та посада головнокомандувача бул одним цілим, однак, в 2020-му році їх було роз'єднано.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де зараз знаходяться колишні прем'єр-міністри України. Також ми повідомляли, як українські президенти познайомилися зі своїми дружинами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.