Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Вирішив перестрахуватися? Яке рішення схвалив Лукашенко, аби не потрапити за ґрати

Лукашенко забезпечив собі та власній родині після відставки недоторканість, довічну охорону та право на державну нерухомість

Фото: пресслужба президента Білорусі. Колаж: Pro Владу

Лукашенко забезпечив собі довічну недоторканість

Фото: пресслужба президента Білорусі. Колаж: Pro Владу

Самопроголошений диктатор Білорусі Олександр Лукашенко підписав поправки до закону про президента. Зміни гарантують йому недоторканість, довічну охорону і право на державну нерухомість після відставки.

Про це йдеться на офіційному сайті президента Білорусі.

Поправки передбачають приведення закону у відповідність з оновленою Конституцією і, серед іншого, визначають гарантії для президента і його сім'ї, зокрема після закінчення його повноважень.

Які гарантії матиме президент після відставки

Президент, який припинив здійснювати свої повноваження, отримує такі привілеї:

  • стає делегатом Всебілоруських народних зборів, а за його згодою – довічним членом Ради Республіки (не поширюється на президента, який припинив здійснення своїх повноважень у зв'язку з неможливістю виконувати свої обов'язки за станом здоров'я);
  • матиме довічну державну охорону;
  • володіє недоторканністю, "не може бути притягнутий до відповідальності за дії, вчинені у зв'язку зі здійсненням своїх президентських повноважень", не може бути затриманий або відданий під суд у зв'язку з цим; крім того, імунітетом володітимуть і члени його сім'ї;
  • житлові та службові приміщення, транспорт, засоби зв'язку, інше майно, документи експрезидента і його сім'ї також будуть недоторканними;
  • експрезидент зберігає право на колишнє "президентське" медичне обслуговування і транспортне обслуговування;
  • життя і здоров'я експрезидента мають бути застраховані коштом республіканського бюджету;
  • має право на довічну щомісячну допомогу, що дорівнює заробітній платі чинного президента, встановленій законом;
  • після відставки президент отримує в дар державну нерухомість, зокрема ділянку з розташованими на ній капітальними будівлями.

Чинні поправки також передбачають, що президентом Білорусі може стати тільки громадянин, не молодший 40 років, який прожив у республіці щонайменше 20 років перед виборами та не мав посвідки на іноземне проживання.

Лукашенко визнали співучасником війни

Раніше ми писали про те, що Європарламент визнав Лукашенка співучасником і одним із винних у воєнних злочинах проти України.

Резолюція спрямована на регулювання політичних відносин між ЄС і Білоруссю. У ній докладно описані різні злочини, які вчинив Лукашенко, включаючи підтримку Росії як агресора у війні проти України.

Також у документі наголошується, що саме Олександр Лукашенко дозволив атакувати нашу країну з території Білорусі, надавав військову допомогу та брав участь у поширенні пропаганди. Крім того, у резолюції є окремий розділ про примусове вивезення понад 2 150 дітей з України до Білорусі, де на них здійснювали ідеологічний вплив.

Європарламент закликав Міжнародний кримінальний суд розглянути ці випадки та видати міжнародний ордер на арешт Олександра Лукашенка, розглядаючи його відповідальність за ці дії на рівні, аналогічному Володимиру Путіну і Марії Львові-Бєловій.

Раніше ми робили добірку курйозів про Путіна та Лукашенка. Також ми писали, скільки літаків Росія тримає у Білорусі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.