Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

США та Британія завдавали удару по хуситах в Ємені: все, що відомо

Через кілька годин всі атаки підтвердив і сам Джо Байден, а також десять країн визнали ці удари як захист

Фото: Sky news. Колаж: Pro Владу

Удари по Ємені відбулися вночі

Фото: Sky news. Колаж: Pro Владу

США і Велика Британія завдавали ударів по базах хуситів у Ємені. Це сталося у пʼятницю, 12 січня. Такі дії стали відповіддю на десятки нападів на комерційні кораблі, які здійснило це єменське повстанське угруповання, що підтримує Іран. Ба більше, президент США Джо Байден запевнив, що буде готовий і до подальших атак по об'єктах хуситів в Ємені, але лише у тому випадку, якщо їхні напади на кораблі не припиняться.

Сайт Pro Владу розповідає про ці події станом на зараз.

Зміст
1.Що відомо про удари у Ємені
2.Що відомо про напади хуситів на кораблі в Червоному морі
3.Хто такі хусити у Ємені та що про них відомо



Що відомо про удари у Ємені

Близько другої години ночі США і Велика Британія почали завдавати перші удари по Ємену. Про це йдеться на сайті Sky news з посиланням на Reuters. У той час пролунали щонайменше три вибухи в столиці країни Сані.

Пізніше віцепрезидент управління ЗМІ хуситів у Сані заявив у коментарі Sky news, що вони "не відступлять" навіть після ударів.

"Жорстка агресія проти нашої країни, за яку вони заплатять абсолютно і без вагань, і ми не відступимо від нашої позиції в підтримці палестинського народу, чого б це не коштувало", — сказав він.

Через кілька годин всі атаки підтвердив і сам Джо Байден. Він та союзники назвали такі дії відповіддю на загрозу свободі судноплавства.

"Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі. Зокрема, з використанням корабельних балістичних ракет вперше в історії", — заявив він.

Ба більше, коаліція країн, яка була створена в грудні для захисту судноплавства в Червоному морі від єменських хуситів, оприлюднила спільну заяву. Там вони визнають дані удари "законною самообороною". До цього долучилися:

  • Австралія;

  • Бахрейн;

  • Канада;

  • Данія;

  • Німеччина;

  • Нідерланди;

  • Нова Зеландія;

  • Південна Корея;

  • Велика Британія;

  • США.

Що відомо про напади хуситів на кораблі в Червоному морі

Хусити атакують кораблі в Червоному морі вже кілька місяців, а саме з листопада 2023 року. Ідеться про протоку Баб аль-Мандеб, що омиває прибережні райони Ємену. Вона підконтрольна хуситам і саме через неї судна потрапляють до Червоного моря. Далі вони дістаються Суецького каналу і Середземного моря.

Відомо, що саме єменське повстанське угруповання, яке підтримується Іраном, підтверджували дані напади на кораблі. Вони вважали, що завдяки цьому намагаються зупинити атаки Ізраїлю на палестинців у секторі Газа, адже стверджують, що атакують лише ті тільки судна, які пов'язані з Ізраїлем.

Хусити завдали ударів по кількох комерційним суднам. Наприклад, 3 грудня вони напали на американський військовий корабель.

США вирішили захищатися, а тому для цього почали операцію Prosperity Guardian. За заявами Штатів, уже 1 200 комерційних суден пройшли через Червоне море з моменту початку операції. А от ближче до кінця грудня стало відомо про можливість завдавання військових ударів по повстанцях-хуситах у Ємені, які планують завдати США та партнери.

Хто такі хусити у Ємені та що про них відомо

Хусити або Ансаар Аллах — воєнізоване угрупування шиїтів-зейдитів, яке діє на території Ємену. Групу так назвали на честь її засновника і колишнього керівника Хусейну аль-Хуси. Саме його вбила єменська армія у вересні 2004 року.

Хусити сповідують зейдитський мазхаб і проживають переважно на півночі Ємену. Загалом вони становлять близько третини населення країни.

У 2004 році Хусейн аль-Хуси підняв антиурядовий заколот і звинуватив владу Ємену в дискримінації зейдитського населення. А після його смерті керівництво угрупованням перейшло до його брата Абдель-Маліку аль-Хуси. Однак у 2009 році за підтримки Саудівської Аравії урядові війська придушили заколот. А вже через рік хусити та влада Ємену підписали угоду про припинення вогню.

Відомо, що уряд Ємену звинувачує хуситів у тому, що вони користуються підтримкою Ірану. Самі ж хусити заявляють, що у такий спосіб захищають шиїзм від впливу сунізму, який сповідує більшість населення країни.

Дії хуситів

У серпні 2014 року вони провели у кількох країнах масові демонстрації. Під час них вони виступали проти скорочення субсидій на нафтопродукти, адже тоді б відбулося різке зростання цін на бензин.

До середини вересня 2014 року хусити захопили кілька районів столиці країни Сані, а зокрема і ряд державних установ.

10 червня 2021 року хусити вдарили ракетами по місту Маріб. Тобі під час обстрілу снаряди влучили в житлові квартали. Відомо, що загинуло щонайменше 8 жителів, а поранено було 27. Того ж року США визнали хуситів терористичною організацією.

А от 19 жовтня 2023 року, коли був розпал війни між Ізраїлем і ХАМАС, хусити вступили у війну на боці ХАМАСу. Надалі вони застосували проти Ізраїлю ракети, а також безпілотні літальні апарати. Але саме тоді все це перехопила армія оборони Ізраїлю над Червоним морем за допомогою системи протиракетної оборони "Ерроу".

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як може вплинути зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна на ситуацію в Україні. Також ми повідомляли, хто постачав Росії безпілотники для війни в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.