Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Чутки щодо звільнення Залужного і нова допомога від ЄС – головні заяви політиків за тиждень

В американському уряді назвали чутки про звільнення Залужного "внутрішінми справами", а Зеленський висловився щодо допомоги українцям, які виїхали за кордон

Фото: ОП, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Владу

Головні заяви політиків за тиждень, що минає

Фото: ОП, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Владу

Протягом тижня, що минає у політичному житті нашої держави відбулось чимало важливих подій. Євросоюз виділив Україні новий пакет фінансової допомоги, а журналісти поширювали чутки про звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, що потім виявилось фейком.

Розповідаємо, які гучні та важливі заяви робили світові та українські політики з 29 січня по 4 лютого.

Чутки про звільнення Залужного: що кажуть в США

На тижні, що минає, в українських ЗМІ почали ширитися чутки про нібито звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

За даними ЗМІ, домовленість про звільнення Залужного нібито була досягнута під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. Однак жодних офіційних підтверджень цьому не було.

У Міноборони України відповіли на чутки про відставку Залужного, запевнивши, що вони не відповідають дійсності. Прессекретар президента Сергій Никифоров також заявив, що Зеленський не звільняв Залужного.

В американському уряді цю інформацію назвали "внутрішніми справами".

У відповідь на питання про заміну генерала Залужного на посаді головнокомандувача речник Міноборони Сполучених Штатів Америки заявив, що він не відстежує жодних кадрових змін у Збройних силах України.

"Очевидно, що Україна має обговорювати свої внутрішні справи", – сказав Райдер.

ЄС схвалив 50 млрд євро допомоги для України

1 лютого відбулась дуже важлива подія для України – лідери країн ЄС на засіданні Євроради погодили виділення Україні пакету допомоги на 50 млрд євро, повідомив її голова Шарль Мішель.

"Усі 27 лідерів домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС. Це забезпечує постійне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що поставлено на карту", - заявив Мішель.

Програма розрахована на чотири роки. Спочатку очікувалося, що допомога надходитиме рівномірно.

Але український уряд звернувся до Брюсселя із пропозицією виділити у перші два роки "посилену" порцію допомоги, – в Києві очікують, що у 2024 зможуть отримати від ЄС близько 18 млрд євро. Приблизно стільки ж, як і у 2023 році.

Це надзвичайно важливе для України рішення, адже в умовах війни вона дуже залежить від західних донорів, коштом яких фінансується близько половини бюджетних витрат.

Зеленський звернувся до уряду ЄС

Цього тижня український лідер Володимир Зеленський зізнався, що хотів би, аби допомога нашим громадянам, які виїхали за кордон, надходила до держбюджету.

Спілкуючись з журналістами, він також попросив не узагальнювати питання українських біженців, зокрема, чоловіків.

"Тут дуже багато різних деталей: є люди, які виїхали з різних причин і мали законодавчі причини та можливості поїхати, є люди не мобілізаційного віку, є ті, хто виїхали раніше, є студенти", – зазначив Зеленський.

Водночас Зеленський наголосив, що влада Німеччини має самостійно ухвалювати рішення щодо соціальних виплат чоловікам призовного віку, які виїхали з України.

Раніше Безугла заговорила про відставку Залужного та назвала претендентів на посаду головкома. Крім того, писали про те, що полковник ЗСУ зробив важливу заяву щодо посилення мобілізаційних процесів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.