Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Державні закупівлі в Україні: що таке тендери та як їх проводять

В Україні вже декілька років відбуваються тендери для проведення державних закупівель

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Що таке тендер

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Неодноразово в Україні траплялися скандальні державні закупівлі за участю відомих людей та компаній. Це відбувається під час проведення тендерів.

Розповідаємо, що таке тендери та як їх проводять.

Що таке тендер

Тендер – це процедура для підприємств, а також для державних органів, яка призначається для проведення публічних закупівель в Україні. Її запровадження відбулося у 2016-му році. Для проведення тендерів використовується система Prozorro.

Зазначимо, що тендери діляться на допорогові та надпорогові. Їх класифікують за сумами. Зокрема, якщо сума для товарів становить менше ніж 200 тисяч гривень, то вони вважаються допороговими, якщо більше – надпороговими.

Крім того, всього існує декілька етапів проведення тендерів:

  • початок торгів – перший етап;
  • отримання пропозицій – другий етап;
  • проведення аукціону – третій етап;
  • оцінка пропозицій – четвертий етап;
  • остаточне підписання договору – п'ятий етап.

Також додамо, що учасникам для початку проведення аукціону потрібно ретельно підготуватися. Крім того, всі учасники тендерів повинні дотримуватися відповідних правил та в жодному разі не порушувати законодавство України.

Тендер для Міноборони

Раніше ми писали про те, що в системі публічних електронних закупівель Prozorro з'явився доволі неоднозначний тендер на 20 мільйонів гривень.

Відомо, що замовником виступило Міністерство оборони України. Там вирішили закупити діловодські папки-обкладинки для ведення обліку військовозобов'язаних українців. Загалом, на такі потреби було виділено 20 мільйонів гривень.

Зазначимо, що в тендері взяли участь дві компанії:

  • Житомирське комунальне книжково-газетне видавництво "Полісся" ЖОР" – там запропонували меншу вартість щодо обкладинок, однак у відомстві заявили, що вони не відповідали якості та вимогам;
  • ПрАТ "Київська поліграфічна фабрика "Зоря" – стала переможцем тендеру.

Додамо, що всього в Міноборони планували закупити близько 7 тисяч обкладинок, однак загальна сума становить 20 мільйонів гривень. З огляду на таку суму, вартість однієї обкладинки згідно з тендером становить 3 тисячі гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали про черговий скандальний тендер на 80 мільйонів, який провели в Україні. Також ми повідомляли про найбільш дивні тендери на Prozorro.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.