Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Вступ України до ЄС: коли ухвалять рішення щодо початку переговорів

Україна вже тривалий час працює над тим, щоб долучитися до Європейського Союзу

Фото: УНІАН. Колаж:  Pro Владу

Коли розпочнуться переговори щодо вступу України до ЄС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Вступ країни до ЄС складний процес навіть у мирний час. Однак, на саміті лідерів союзу можуть ухвалити рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС.

Про це розповів глава МЗС Латвії Криш'яніс Каріньш в інтерв'ю для РБК-Україна.

З його слів, лідери Європейського Союзу дуже сподіваються на те, щоб затвердити пропозицію Єврокомісії щодо офіційних переговорів з Україною. Це було б дуже символічно та практично.

Крім всього, він зазначив, що цей процес не відбудеться легко і швидко, враховуючи те, що Україна перебуває у воєнному стані.

"А ваша країна проводить реформи під час війни, чого нікому ніколи не доводилося робити. Той факт, що ви готові це зробити, вже говорить про рішучість вашої країни. І я дуже переконаний, і ми доводитимемо це на грудневому саміті, щоб сказати "так"", – сказав міністр.

Угорщина виступила проти членства України в ЄС й пропонує альтернативу

Раніше ми писали, що уряд Угорщини висловив свою незгоду з ідеєю негайного вступу України до Європейського союзу. Влада країни закликала ЄС не розпочинати переговори про членство через невиконання Києвом умов для вступу.

"Ми солідарні з Україною, але це не змінює того факту, що Україна не виконує умов, необхідних для переговорів з ЄС", – заявив голова адміністрації угорського прем'єра Гергей Гуяш.

Гуяш зазначив, що Україна не виконує Копенгагенські критерії, які є обов'язковими для вступу до ЄС. Крім того, він назвав Україну "тотально корумпованою" країною, яка "не дозріла до членства в союзі".

Як альтернативу, Угорщина запропонувала Україні "привілейоване партнерство" з ЄС. Гуяш також зауважив, що ЄС має створити нову стратегію щодо України, яка враховувала б її нинішню ситуацію.

Єврокомісія оцінила готовність України до вступу у ЄС

Також ми писали, що Україна виконала 4 з 7 пунктів для вступу до ЄС, але їй ще є над чим працювати

Україна отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу у червні 2022 року. Для того, щоб стати повноправним членом ЄС, Україна повинна виконати сім умов.

Європейська комісія провела оцінку того, як Україна виконує ці умови. Згідно зі звітом комісії, Україна виконала чотири з семи пунктів:

  • впроваджено законодавство щодо процедури добору суддів Конституційного суду України, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії;
  • завершено перевірку доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя й створено Вищу кваліфікаційну комісію суддів України;
  • відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF і схвалення стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору;
  • реформа медіагалузі – приведення українського законодавства у відповідність з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Ще три пункти, які Україна повинна виконати, стосуються боротьби з корупцією, обмеження надмірного впливу олігархів та доопрацювання реформи законодавства щодо нацменшин.

Європейські експерти рекомендують Україні призначити нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та директора НАБУ. Крім того, Україні потрібно схвалити закон про лобіювання відповідно до європейських стандартів та внести зміни до законодавства щодо нацменшин.

Станом на зараз, Україна дотримується більш ніж половини критеріїв, перед якими державу ставила Єврокомісія. Втім, вітчизняному уряду ще є над чим працювати.

Нагадаємо, чому Україна судитиметься з недавніми партнерами з Євросоюзу. Також повідомляли, як ЄС хоче розправитися з Росією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.