Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Вступ України до ЄС: які країни виступають проти та чому

Україна виконала 90% реформ, на які від неї очікував ЄС, тому Єврокомісія надала рекомендацію щодо проведення переговорів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Які країни проти України в ЄС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Більша частина країн-учасниць Європейського союзу підтримує Україну у вступі. Зокрема, Данія, яка виступала проти надання Україні статусу кандидата, зараз ніяких заперечень не має.

За даними дослідження Eurobarometer, 66% опитуваних європейців виступають "за" приєднання України до блоку. Найбільшу підтримку українці отримали від Польщі (82%) та від Іспанії (78%).

Польща

З початку повномасштабного вторгнення Польща чи не найбільше з усіх країн-союзниць підтримувала Україну в боротьбі проти російських окупантів. Однак, нещодавно Польща різко виступила проти вступу України до ЄС без розв'язання одного питання. Йдеться про ексгумацію жертв Волинської трагедії.

"Я говорю про реальність: якщо ми повинні бути в одному союзі з країною, з якою у нас є значна суперечка, то суперечка повинна бути вирішена, інакше важко співпрацювати", — сказав заступник міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський.

Ймовірно, що таку умову польський уряд ставить, аби унеможливити вступ країни-кандидата до ЄС, але початком конфлікту став "зерновий скандал" з Україною.

"Наша країна виступить проти вступу України до Європейського Союзу, якщо не вирішиться питання експорту українського зерна", – так відповів на запитання щодо членства України в ЄС міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус. Він також заявив, що за нинішніх умов польська сільськогосподарська продукція ніколи не виграє в української.

Політичні експерти вважають, що Україні буде просто переконати Польщу до вступу в ЄС. Однак серйозні проблеми виникнуть з іншою країною.

Угорщина

Ми вже писали, що Угорщина виступила проти членства України в ЄС.

"Ми солідарні з Україною, ми завжди засуджували російську агресію, надавали серйозну фінансову та гуманітарну підтримку, але це не змінює того факту, що Україна не виконує умов, необхідних для переговорів з ЄС, і не виконувала їх навіть раніше, ще до війни. Чи то йдеться про обіцянки, пов’язані з національністю, чи Копенгагенські критерії, чи стан корупції", – заявив голова адміністрації угорського прем’єра Віктора Орбана Гергей Гуяш.

Крім цього, голова адміністрації назвав Україну "тотально корумпованою" країною, яка "не дозріла до членства в союзі".

Як альтернативу він запропонував Україні "привілейоване партнерство" з ЄС. А також зауважив, що Євросоюз має створити нову стратегію щодо України.

Причиною такої позиції угорський уряд називає порушення прав угорської меншини в Україні через ухвалений мовний закон, який зобов’язує меншини отримувати щонайменше 70% освіти українською мовою.

Угорська влада відмовляється від надання будь-якої військової допомоги для України. Прем’єр-міністр Орбан вважає, якщо Україні нададуть членство, то війна увійде в Європейський союз.

Нідерланди

Не так давно прем'єр Нідерландів категорично висловився проти вступу України до ЄС у 2030 році. Марк Рютте заявив, що вважає цю ідею "дуже нерозумною".

"Я точно знаю, що Євросоюз у такому його складі абсолютно не здатний прийняти великі країни… ЄС уже налічує 27 держав-членів, і прийняття рішень та різні інші питання стануть ще складнішими, якщо приєднається більше країн", — додав прем’єр Нідерландів.

Однак він не проти приєднання України пізніше, за умови виконання всіх умов Єврокомісії.

Крім цього, новообраний прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо виступав з неоднозначними заявами щодо України, однак навряд чи буде проти вступу нашої держави в ЄС.

Натомість певні країни можуть зловживати процесом інтеграції, аби для себе на рівні Європейського Союзу отримати додаткові преференції. Наприклад, відновлення торгівлі Греції з Росією.

За оцінкою політичних експертів, на Україну чекають важкі переговори з Польщею. Однак явних противників вступу, окрім Угорщини, серед країн-учасниць експерти не називають.

Нагадаємо, чому Україна судитиметься з недавніми партнерами з Євросоюзу. Також повідомляли, як ЄС хоче розправитися з Росією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.