Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Чому Україна хоче в ЄС: переваги та недоліки членства

Україна вже давно рухається в напрямку Європейського союзу та має всі шанси якомога скоріше потрапити до об’єднання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Що чекає на Україну в ЄС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Дискусії щодо членства України в Європейському Союзі тривають вже багато років. Однак, нещодавно Єврорада ухвалила важливе рішення, яке робить нашу країну ще ближчою до ЄС.

Розповідаємо, що чекає на українців у Європейському Союзі.

Процес вступу до ЄС

Процес вступу до Європейського Союзу складається з кількох етапів:

  • підписання Угоди про асоціацію;
  • включення в офіційну програму розширення ЄС;
  • подача заявки на вступ;
  • отримання статусу кандидата в члени ЄС;
  • відкриття переговорів про вступ;
  • прийняття рішення про членство.

Україна подала заявку на вступ до ЄС у 2022 році. Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС у 2022 році. Європейська рада має прийняти рішення про надання Україні статусу кандидата в члени ЄС у 2023 році.

Плюси інтеграції України в ЄС

Інтеграція України в ЄС має низку переваг для України:

  • Економічний розвиток. Вступ до ЄС відкриває для української економіки доступ до європейського ринку. Це сприятиме зростанню експорту, створенню нових робочих місць та підвищенню рівня життя українців.
  • Підтримка у війні проти Росії. Країни-члени ЄС активніше надаватимуть зброю та техніку задля перемоги України у війні.
  • Освіта. Вступ до ЄС дає можливість українським студентам навчатися у європейських університетах. Це підвищить якість освіти в Україні та сприятиме розвитку людського капіталу.
  • Захист прав людини. Україна зобов'язується дотримуватися європейських стандартів у галузі прав людини. Це сприятиме захисту прав і свобод українців.
  • Безпека. Вступ до ЄС посилить безпеку України. Україна стане частиною європейського безпекового простору.

Мінуси інтеграції України в ЄС

Інтеграція України в ЄС також має деякі недоліки:

  • Висока конкуренція. Вступ до ЄС означає, що українська економіка буде конкурувати з європейськими економіками. Є ризик закриття деяких українських підприємств і втрати робочих місць.
  • Відтік робочої сили. Вступ до ЄС робить легшим для українців переїзд до Європи на роботу. Це може призвести до відтоку робочої сили з України.
  • Еміграція. Вступ до ЄС може призвести до зростання еміграції з України. Можлива втрата людського капіталу та демографічної кризи.

Єврорада прийняла важливе рішення для України

Раніше ми писали, що президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив у Twitter, що Єврорада ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу в ЄС України та Молдови. Він також зазначив, що Грузії було надано статус кандидата в члени ЄС, а Боснії та Герцеговині ЄС відкриє переговори, як тільки буде досягнутий необхідний рівень відповідності критеріям членства.

Прем'єр-міністрка Естонії Кая Каллас назвала це рішення історичним, оскільки попри всі суперечності Єврорада змогла його ухвалити.

Нагадаємо, раніше ми писали, що сказав про війну в Україні прем'єр-міністр Словаччини. Також ми повідомляли, що президент Зеленський розповів, де Росія може розпочати нові війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.