Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Викликали шквал обурення: які скандальні законопроєкти реєстрували в Раді у 2023 році

Реєструючи новий законопроєкт автори не знають, як його приймуть українці та яку думку вислювлюватимуть громадяни щодо нововведень

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Владу

Ухвалення деяких законопроєктів не задовольнило українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Владу

Протягом 2023 року Верховна Рада зареєструвала безліч законопроєктів, деякі з них були зрозумілі для громадян, а деякі викликали неабиякий резонанс серед населення. Українці довго обговорювали найгучніші законопроєкти, зокрема йдеться про повернення довоєнних податків та легалізацію медичного канабісу.

Розповідаємо, які законопроєкти викликали шквал емоцій в українців у 2023 році.

Законопроєкт №8401

Даний законопроєкт передбачав скасування пільгової ставки оподаткування для ФОПів 3 групи. Президент України Володимир Зеленський підписав цей документ 26 липня, а вже з 1 серпня він набув чинності. Хоча сам законопроєкт українцям представляли протягом кількох місяців.

Думка населення дещо різнилася, хтось був не проти повернення довоєнної системи оподаткування, а хтось не розумів, чому під час війни вирішили скасувати пільгову ставку для підприємців. Проте, зміни все ж таки відбулися, й ФОПів 3 групи, які перебували на ставці 2%, автоматично з 1 серпня перевели на ставку 5% та запровадили ще кілька податкових нововведень.

Насправді таке рішення було ухвалено через вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ), адже, якби Україна відмовилася від повернення довоєнних податків, то, скоріш за все, втратила б фінансову допомогу з боку міжнародних партнерів.

Законопроєкт №7457

Цей законопроєкт зареєстрували 10 червня 2023 року у Верховній Раді. Документ регулює обіг рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

Вже 14 червня поточного року законопроєкт підтримав Комітет Верховної ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Загалом за легалізацію медичного канабісу у першому читанні проголосувало 268 народних депутатів.

Текст законопроєкту передбачає:

  • купувати;
  • зберігати;
  • вживати ліки на основі медичних конопель;
  • лікарі зможуть призначати такі препарати своїм пацієнтам;
  • ліки з канабісом відпускатимуть пацієнтам виключно за електронним рецептом.

Проте не всі українці були в захваті від такого нововведення. Серед населення реєстрація цього документа у ВР викликала шквал обурення, адже насамперед думка виникає щодо звичайнісіньких наркотиків, а не медичних препаратів. Громадяни довго обговорювали текст законопроєкту та сперечалися чи піде це на користь населенню.

Законопроєкт №9623

Цим законопроєктом влада хоче декриміналізувати порнографію. Запропонував таке нововведення народний депутат Ярослав Железняк обґрунтувавши це тим, що деякі подібні платформи працюють на користь ЗСУ, збирають донати та перенаправляють на допомогу армії.

Також документ передбачає скасування кримінальної відповідальності за певні аспекти порнографії, зокрема ввезення, виготовлення, збут та розповсюдження матеріалів. Проте кримінальна відповідальність залишається в силі за:

  • збут порнографічних матеріалів неповнолітнім;
  • дитячу порнографію;
  • виготовлення, розповсюдження і збут екстремальної порнографії;
  • розповсюдження та збут таких видів відеороликів без згоди особи, яка в ній зображена (revenge-porn, deep-fake);
  • виготовлення порнографії без згоди особи;
  • сутенерство, втягнення в проституцію та торгівлю людьми.

Більшість українців висловили своє невдоволення щодо такого законопроєкту, адже це означає, що тепер громадяни будуть абсолютно легально надавати певні послуги за гроші на деяких онлайн-платформах. Проте певна частина населення підтримала реєстрацію даного документа та стала на захист прав категорії українців, які займаються такою діяльністю.

Законопроєкт №8225

Цей скандальний законопроєкт українці порівняли з відвертим рейдерством, адже документ передбачає примусове вилучення, відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна. Згідно з текстом законопроєкту, будь-яка земля або нерухомість можуть бути експропрійовані впродовж воєнного стану та протягом 10 років після його закінчення.

Через обурення населення у соціальних мережах щодо цього документа, законопроєкт все ж таки зняли з розгляду та не продовжили подальшу роботу над ним.

Розкритикували даний документ навіть народні депутати, одним з яких виявився Микола Княжицький. Він зазначив, що складається враження, нібито законопроєкт створили "хороші" рейдери, а сам документ являється антиконституційним. Зараз в Україні вже існує схожа процедура з низкою певних нюансів, але вона діє лише під час воєнного стану та проходить виключно в судовому порядку з участю власника нерухомості.

Раніше Pro Гроші розповідали, що змінилося у трудовому законодавстві через війну. Також ми писали, що Зеленський підписав закон про зміни в роботі ОСББ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.