Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Путін прибирає конкурентів? Ким насправді був Олексій Навальний

Олексій Навальний був активним противником путінського режиму, тому грав доволі важливу роль для російської опозиції

Фото: Олексій Навальний/Facebook, Скріншот, Pexels. Колаж: Pro Владу

Отруєння, розслідування про Путіна та інші факти про Олексія Навального

Фото: Олексій Навальний/Facebook, Скріншот, Pexels. Колаж: Pro Владу

16 лютого 2024-го року стало відомо про смерть Олексія Навального. Російський опозиціонер помер у виправній колонії в Ямало-Ненецькому округу.

Ми зібрали для вас найважливішу інформацію про Олексія Навального.

Зміст:
1.Хто такий Навальний
2.Спроба балотуватися в президенти
3.Протести Навального
4.Лікарня в Німеччині
5.Як судили Навального
6.Як помер

Хто такий Навальний

Олексій Анатолійович Навальний – це російський опозиційний політик, який народився 4 червня 1976-го року в містечку Бутинь, що знаходиться у Московській області. Батько Навального – українець, тривалий час жив на на Київщині. Мати – родом з Московської області.

Навальний закінчив Університет дружби народів, тривалий час займався займався бізнесом, а згодом розпочав свою політичну кар'єру та розслідування.

Спроба балотуватися в президенти

13 грудня 2016-го року Олексій Навальний вперше заявив про свої наміри балотуватися на пост президента Росії (мова йде про вибори у 2018-му році).

Навальний зібрав достатню кількість підписів та подав власну кандидатуру. Однак, 25 грудня 2017-го року Центральна виборча комісія Росії відмовила Олексію Навальному через судимість. Тому, опозиціонер не зумів взяти участь на виборах.

Водночас, для України Навальний є доволі неоднозначною персоною. Зокрема, слід згадати, що під час одного з інтерв'ю, політика запитали, чи потрібно повернути окупований Крим Україні.

Навальний відповів, що "Крим – це не бутерброд", тому його не вийде так просто повернути.

Протести Навального

Згодом, у 2021-му році Олексія Навального було затримано правоохоронними органами Росії. Сталося це після публікації фільму-розслідування під назвою "Палац для Путіна. Історія найбільшого хабара". В цьому фільмі Олексій Навальний звинуватив російського президента Володимира Путіна у серйозних корупційних злочинах.

Навального заарештували, а одразу після цього, в 198 містах Росії відбулися масові протести на підтримку опозиційного політику. За різними оцінками, участь у цих протестах прийняли десятки тисяч людей.

Правоохоронні органи Росії активно затримували протестувальників, які підтримували Олексія Навального. Зокрема, влада заявила про затримання понад 17 тисяч у січні 2021-го року.

До уваги слід взяти найбільш масові протести на підтримку опозиціонера:

  • 23 січня 2021 року – на вулицях російських міст вийшло від 110 до 160 тисяч людей, декілька тисяч осіб було затримано, зокрема і дружину Олексія – Юлію Навальну;
  • 31 січня 2021 року – ця акція протесту за масштабами нічим не поступалася попередній. На вулиці російських міст вийшло від 200 до 300 тисяч людей, понад 5 тисяч було затримано.

Також, масові протести на підтримку Олексія Навального відбулися і 2 лютого. При цьому, під час кожної хвилі працівники правоохоронних органів Росії застосували силу до звичайних мітингувальників. Зокрема, відомо про декілька ситуацій, коли учасники акцій зазнавали побиття дубинами. Десятки протестувальників опинилися в лікарнях з переломами та іншими травами.

Крім того, на підтримку Навального чимало протестів відбулося і за кордон.

Лікарня в Німеччині

20 серпня 2020-го року стало відомо про те, що Олексія Навального було госпіталізовано до лікарні у місті Омськ, адже йому стало погано під час перельоту із Томська до Москви. Тоді у Навального виявили отруєння хімічною речовиною. Однак, конкретики не було.

Згодом, 22 серпня 2020-го року Олексія Навального перевезли із Омська до Берліна. Там опозиціонеру зробили діагностику, де також встановили факт отруєння хімічною речовиною. Пізніше, в лабораторії "Бундесверу" підтвердили, що Навального отруїли речовиною "Новічок". Також про це заявили лабораторії у Швеції та Франції. Своєю чергою, представник МЗС Великої Британії заявив, що до отруєння Навального був причетний Кремль.

Водночас, в Україні теж засудили отруєння політика.

Тоді політика підключили до апарату штучної вентиляції легень та розпочали курс лікування, а вже 23 вересня 2024-го року його виписали з лікарні. Далі Навальний поділився розслідуванням "Bellingcat", в якому розповідають подробиці отруєння.

Цікавим є те, що заступника головного лікаря лікарні №1 в Омську Максимишина С.В. було також отруєно. В ЗМІ повідомили, що причиною ліквідації стало те, що лікар був готовий розповісти подробиці лікування Навального.

Як судили Навального

22 березня 2022-го року Лефортовський суд на виїзному засіданні у Московській області присудив Олексію Навальному 9 років колонії суворого режиму, а також штраф у понад один мільйон рублів.

За рішенням суду опозиційного політика було визнано винуватим у шахрайстві (також, він отримав покарання і за "неповагу до суду).

Термін, який отримав Навальний – це сукупність за справами "Ів Роше" та "Кіровліс". Однак, на думку багатьох експертів, таким чином російський диктатор Володимир Путін лише прибрав свого головного конкурента.

Після суду обурені росіяни висловлювали свою підтримку опозиціонеру Олексію Навальному.

Як помер

16 лютого 2024-го року Федеральна служба виконання покарань в Ямало-Ненецькому окрузі повідомила про смерть Олексія Навального у виправній колонії. Там заявили, що під час прогулянки опозиціонер знепритомнів. Після цього, до колонії прибули медики, однак, врятувати Навального не вдалося. Він помер.

Водночас, у команді Навального не стали одразу підтверджувати смерть політика. Також цього не зробила і дружина – Юлія Навальна. Однак, під час свого виступу на Мюнхенській безпековій конференції вона заявила, "якщо це правда, я хочу, щоб Путін, усе його оточення, путінський уряд знали, що вони понесуть покарання".

Нагадаємо, раніше ми писали про смерть Пригожина. Також ми повідомляли про вихід Росії з Парламентсько асамблеї ОБСЄ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.