Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Новий головнокомандувач ЗСУ — що відомо про Олександра Сирського та його родину

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський брав активну участь у боротьбі з Росією ще з 2014 року, у 2022 – очолив оборону Києва

Фото: facebook.com/UkrainianLandForces

Генерал-полклвник Сирський командував обороною Києва

Фото: facebook.com/UkrainianLandForces

Під час повномасштабної війни проти Росії тривалий час Командувачем Сухопутних військ був генерал-полковник Олександр Сирський. Його нагороджено почесним званням Героя України. За час повномасштабної війни він став одним із найбільш впізнаваних облич нашого військового командування. 8 лютого призначений новим головнокомандувачем ЗСУ.

Ми з’ясовували, що відомо про нього та його особисте життя.

За даними з відкритих джерел, Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року. Станом на зараз йому 58 років.

Колишній Командувач Сухопутних військ брав активну участь у боротьбі з російськими окупантами ще з 2014 року на Донбасі. Після 24 лютого 2022 року він очолив оборону української столиці, а також контрнаступ Збройних сил Україні на Харківщині.

Що відомо про його дружину та дітей

Відомостей про особисте життя Олександра Сирського вкрай мало.

Дружина Олександра Сирського – співробітниця Держаної фіскальної служби Тамара Харченко. Вона працює у відомстві головним інспектором.

Подружжя має двох синів – Олександра й Антона.

Біографія Олександра Сирського

Вищу освіту здобув в Академії Збройних сил України та Національному університеті оборони – обидва виші захистив із відзнакою. Захистив кандидатську дисертацію (кандидат військових наук).

Пройшов усісходинки військової кар’єри командувача – від командира взводу до заступника начальника Генерального штабу ЗСУ.

У 1986 році почав служити командиром мотострілецького взводу, потім командував мотострілецьким батальйоном 6-ї дивізії Національної гвардії України у Чугуєві. Пізніше очолив полк цієї дивізії.

У 2013 році був першим заступником Головного командного центру ЗСУ. У той самий час був залучений до співпраці з НАТО.

На війні ще з 2014 року

Від самого початку війни на Сході нашої країни, Сирський очолив штаб АТО – був одним із командирів боїв під Дебальцевим та Вуглегірськом. За бої на Дебальцевському плацдармі нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Трохи згодом отримав звання генерал-лейтенанта.

У 2017 році став командиром всієї Антитерористичної операції на Сході України, яку пізніше змінили на Операцію об'єднаних сил (ООС)

З 6 травня до 5 серпня 2019 року Сирський був командувачем Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ.

5 серпня 2019 року став Командувачем Сухопутних військ ЗСУ.

23 серпня 2020 року отримав звання генерал-полковника.

Командував обороною Києва та контрнаступом ЗСУ на Харківщині

Відомо, що Олександр Сирський особисто командував обороною столиці у перші, найскладніші тижні після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Саме за успішну оборону Києва був нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня, а 5 квітня 2022 року – відзначений почесним званням Герой України.

У вересні 2022 року відповідав за контрнаступ ЗСУ на Харківщині. Під час успішних бойових дій тоді вдалось звільнити від загарбників сотні українських населених пунктів, зокрема – Бакалію, Куп’янськ та Ізюм.

Призначення головнокомандувачем ЗСУ

Як ми писали раніше, 8 лютого 2024 року Сирського призначили новим головнокомандувачем Збройних сил України. Він змінив на даній посаді Валерія Залужного.

"Я призначив генерал-полковника Сирського головнокомандувачем Збройних сил України", — оголосив президент Володимир Зеленський.

Раніше ми писали, що відомо про дружину очільника Головного управління розвідки Міноборони та що їй довелося пережити. Крім того, ми розповідали, для чого Буданов особисто бере участь у бойових виходах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.