Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Велике єднання: що варто знати про День Соборності України

Сьогодні, 22 січня, відзначається важлива та особлива дата для української історії

Фото: broadcast. Колаж: Pro Владу

Як і коли відзначають День Соборності України

Фото: broadcast. Колаж: Pro Владу

У цей день у 1918 році була проголошена незалежність Української Народної Республіки. Пізніше, в 1919 році, на Софійській площі у Києві відбулося офіційне об'єднання УНР і Західно-Української Народної Республіки.

Розповідаємо про історію та значення цього свята.

Історія

Велике єднання було значним кроком на шляху до незалежності України. Вперше за багато століть українські землі об'єдналися в одну державу. Це була історична подія, яка символізувала єдність і свободу українського народу.

Однак за часів радянського режиму День Соборності не відзначався. Щобільше, будь-яка згадка про нього знищувалася, цей день вважали "контрреволюційним святом".

Тільки в 1939 році, у місті Хуст, столиці Карпатської України, відбулося перше офіційне святкування. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців — так День Соборності став наймасовішим заходом українців за 20 років.

День Соборності України сьогодні

На державному рівні День Соборності України вперше відзначили в 1999 році після указу чинного президента країни Леоніда Кучми. Однак у 2011 році указом президента Віктора Януковича День Соборності був скасований на офіційному рівні, як і День Свободи 22 листопада — замість них 22 січня був заснований День соборності та свободи. Втім, уже у 2014 році президентським указом Петра Порошенка День Соборності України був відновлений.

Традиції свята

Головна традиція в День Соборності — це живий ланцюг, який українці вибудовують, символізуючи об'єднання українських земель і державну єдність.

Історія цієї традиції починається в 1990 році — тоді живий ланцюг простягнувся з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. За різними оцінками, участь в акції взяли близько трьох мільйонів осіб.

Відтоді це стало доброю традицією, яку щороку влаштовують у різних куточках України. У Києві 22 січня таким чином "з'єднують" два береги Дніпра — лівий і правий, символізуючи об'єднання Сходу і Заходу України.

День Соборності України — це свято, яке має важливе значення для кожного українця. Воно символізує єдність і свободу української нації.

Нагадаємо, як в Україні святкують День Сухопутних військ. Також ми писали про міжнародний День волонтера.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.