Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Не лише Київ та Харків – які міста були столицями України

Україна має унікальну та багату історію, також вона має багато міст, які колись були центрами правління

Фото: Pexels. Колаж: Pro Війну

Які міста носили звання столиці України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Війну

Вже багато років столицею України є Київ. Однак, можна почути судження, що першою столицею був Харків.

Історія свідчить про те, що не лише ці два міста були столицями України.

Київ

Місто було столицею Київської Русі з 882 по 1240 рік, поки його не зруйнували монголи. Після 700 років занепаду, воно відновило статус столиці вже Української народної республіки. З 1991 року Київ є столицею незалежної України.

Харків

Харків також має на статус першої столиці України. Він був столицею Української Радянської Соціалістичної Республіки з 1919 по 1934 рік. Однак, як і інші міста в цьому матеріалі, Харків не був столицею в повному сенсі цього слова. Він був лише центром радянської окупаційної влади на території України.

Львів, Станіслав та Тернопіль

Львів був столицею ЗУКН три тижні. Він був столицею частини України, яка проголосила свою незалежність від Австро-Угорщини у 1918 році. Однак, через польську агресію, уряд ЗУНР був змушений переїхати до Тернополя, а потім до Станіслава (теперішній Івано-Франківськ).

Ясіня

У 1918 році була проголошена також Гуцульська Республіка, яка мала столицею село Ясіня. Ця держава проіснувала недовго, але її проголошення є важливим історичним фактом, який свідчить про прагнення українського народу до незалежності.

Рівне

Це місто носило звання столиці тричі. Вперше та вдруге – в 1919 році. Тоді уряд УНР під проводом Симона Петлюри був змушений евакуюватися з Києва під тиском Червоної армії. Уряд переїхав до Рівного, де перебував до 1920 року. Згодом, генерал-хорунжий Володимир Оскілко, який намагався захопити владу в УНР, оголосив Рівне столицею України. Однак його спроба не увінчалася успіхом. Втретє – в 1941 році. Тоді Німеччина окупувала Україну і створила на її території рейхкомісаріат "Україна". Рівне було проголошено головним містом рейхкомісаріату.

Хуст

У 1939 році була проголошена Карпатська Україна зі столицею в Хусті. Ця держава також проіснувала недовго, але вона стала символом боротьби українського народу за свою незалежність.

Інші

Крім того, в історії України були такі міста, які були столицями окремих державних утворень, пов'язаних з Україною. Наприклад, Чигирин був столицею козацької держави часів Богдана Хмельницького. Батурин був резиденцією гетьмана Івана Мазепи. Глухів був столицею Гетьманщини. Бахчисарай був столицею Кримського ханства. Гуляйполе було столицею Української Вільної Анархічної Республіки Нестор Махно.

Раніше ми писали, які європейські країни відбудовуватимуть Україну після відступу російської армії. Також ми писали, що відбуватюєся з цінами в різних містах України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.