Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Колекцію "Скіфське золото" скоро повернуть в Україну — заява Мінкульту

За словами міністра культури, зараз триває низка необхідних та важливих заходів для щонайшвидшого повернення експонатів часів Скіфії в Україну

Фото: скрін

"Скіфське золото" скоро повернеться в Україну

Фото: скрін

Колекція "Скіфське золото" була виставлена в музеї Нідерландів у той час, коли країна-агресор у 2014 році підступно окупувала Кримський півострів. Нарешті, вже дуже скоро, унікальні речі повернуться в Україну.

Про це повідомив тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

"МКІП спільно з партнерами з Нідерландів проводить ряд заходів, які спрямовані на щонайшвидше повернення колекції артефактів в Україну", – зазначив Карандєєв.

Що відомо про справу "Скіфського золота"

Унікальна виставка "Крим – золотий острів у Чорному морі" презентує колекцію скіфських золотих прикрас. Вона була привезена для експонування в музеї Алларда Пірсона у Нідерландах 6 лютого 2014 року та складається з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, а чотири – в Криму.

Загальна страхова вартість експонатів – 10 млн євро.

На ту частину колекції, яка належала музеям Кримського півострова, після окупації заявила свої права Росія.

Водночас Київ стверджував, що експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, і мають бути передані безпосередньо державі Україна.

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва.

У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення суду першої інстанції. Після чого у січні 2022 року "Кримські музеї" подали касацію на рішення Апеляційного суду.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів підтримав рішення попередньої інстанції у справі про долю "Скіфського золота" й постановив передати його Україні.

Чому РФ боїться залишати акваторію Криму

Як ми вже розповідали, останнім часом ворожі кораблі все рідше насмілюються залишати акваторію Кримського півострова. Так відбувається через побоювання атак на кораблі Чорноморського флоту РФ із боку ЗСУ, зазначила речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Вона також наголосила, що стан та боєздатність Чорноморського флоту Росії день у день погіршується. Тому ворожі кораблі уже не заходить далі за мис Тарханкут.

Водночас Гуменюк вказала на спробу противника компенсувати небоєздатність своїх кораблів авіацією. Так, окупанти практично щодня здійснюють атаки на острів Зміїний, що для інтервентів уже "стало традицією".

Нагадаємо, ми повідомляли про те, що Збройні сили України завдали удару по командному пункту армії Росії в Севастополі. Також ми писали про гучні вибухи в російському місті Курськ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.