Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Кінець Газпрому все ближче? Яка країна остаточно позбулася росіян

Розповідаємо, як Газпром втратив контроль над одним зі своїх важливих активів в Європі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російський монополіст Газпром більше не збагачуватиметься, отримуючи доходи з ділянки газопроводу Ямал – Європа, яка пролягає через територію Польщі. Усе тому, що польський монопольний орган UOKiK дозволив корпорації Orlen перейняти контроль над компанією EuRoPol Gaz.

Про це стало відомо з повідомлення пресслужби компанії.

EuRoPol Gaz є спільним підприємством Газпрому та польської PGNiG, саме ця фірма контролювала ділянку газопроводу Ямал-Європа.

Ще навесні 2022 року польський уряд наклав санкції на компанію та заморозив активи, а вже восени запровадив в EuRoPol Gaz тимчасове управління.

Нинішній розвиток подій президент Orlen Даніель Обайтек назвав фундаментальним для забезпечення суспільних інтересів і безпеки Польщі, не тільки у плані енергетики.

"Це черговий крок до того, аби повернути Польщі повний контроль над стратегічною газовою інфраструктурою країни", — зазначив він.

Газпром втрачає активи в Європі

Запровадження міжнародних санкцій проти російських енергокомпаній за повномасштабне вторгнення Москви до України, змусило останніх різко обмежити експорт енергоносіїв до ЄС, Обмеження торкнулися таких компаній як Роснефть, Транснефть і Газпромнефть. Натомість світові нафтові гіганти вирішили покинути російський ринок, аби не псувати свою репутацію, а також на знак солідарності з українським народом.

На початку весни 2022 року стало відомо про плани Великої Британії націоналізувати підрозділ Газпрому – Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd, який обслуговував десятки тисяч клієнтів. Компанія забезпечувала газом підприємства і державні органи, зокрема й Національну службу охорони здоров'я.

Вже влітку з'явилася інформація, що до аналогічних процесів готується й німецький уряд, який вирішив націоналізувати "дочку" Газпрому – Securing Energy for Europe GmbH, під контролем якої перебувало найбільше німецьке газосховище на північному заході Редена. У підсумку Газпром позбавили усієї частки у Securing Energy.

Молдова проти Газпрому

У вересні 2023 року країна попередила керівництво російської компанії, що не сплачуватиме вигаданий росіянами борг за газ у розмірі 800 мільйонів доларів. Це сталося після того, як незалежна аудиторська компанія підтвердила, що такого боргу просто не існує.

Зважаючи на це, очільник молдавського уряду Дорін Речан запропонував сплатити майже 9 мільйонів доларів, які передбачені газовим контрактом між державами та більше не повертатися до цього питання.

Але росіяни пропозицію очікувано відкинули. У Газпромі заявили, що повертатимуть гроші "усіма можливими способами".

Як Газпром погрожує Нафтогазу

Як відомо, Україна навіть попри війну продовжує прокачувати російський газ через свою газотранспортну систему на територію Європи. При цьому український Нафтогаз у міжнародних судах намагається відсудити у російського монополіста компенсацію за втрачені активи під час незаконної анексії Криму, а також відшкодувати збитки, завдані компанії під час повномасштабного вторгнення ЗС РФ. А ці дії дуже не подобаються директору Газпрому Олексію Міллеру.

"Якщо такі недобросовісні дії не припиняться, то це може змусити Росію ввести відповідні санкції. Отже, будь-які відносини російських компаній з Нафтогазом припиняться", – сказав він.

Раніше ми розповідали, про які секрети Газпрому дізналася українська IT-армія. Також ми писали, як для росіян подорожчає газ вже у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.