Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

День затвердження Державного прапора України – 7 фактів про синьо-жовтий стяг

Цього дня 32 роки тому було затверджено український символ боротьби та незламності

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Владу

Що відомо про український прапор

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Владу

28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла Постанову "Про затвердження Державним Прапором України Національного прапора". Документ на державному рівні затвердив український стяг у вигляді двох смуг – верхньої синього кольору та нижньої – жовтого.

Розповідаємо 7 цікавих фактів про національний символ.

Затвердження символіки

23 серпня 1991 року народні депутати занесли стяг до зали Верховної Ради. Одним з них був В’ячеслав Чорновіл, він тоді промовив: "Мені сказали, що на вулиці є той прапор, з яким українці стояли на барикадах. Я прошу, щоб саме цей прапор був встановлений у нашому залі. І ще я пропоную, щоб до того, як ухвалимо рішення про національну символіку, про національний прапор, наш прапор був піднятий над куполом верховної Ради".

Історія стяга

На гербах руських земель, князів і шляхти того часу часто використовувалися синій і жовтий кольори. Наприклад, герб Галицько-Волинської держави, яка існувала в XII-XIV століттях, зображував золотого лева на синьому тлі. Після розпаду Радянського Союзу синьо-жовтий прапор був знову затверджений як державний прапор України. Він є символом української державності та національної єдності.

Кольори прапору

Офіційні відтінки українського прапора за версією Pantone: Pantone Coated 2935 C та Pantone Coated Yellow 012 C.

Покарання за українську символіку

Під час правління радянської влади, зберігання синьо-жовтого прапору вважалось злочином, за який можна було втрапити за грати на два роки.

Символ стійкості

Одним із символів героїчної оборони Донецького аеропорту став український прапор, який українські військові регулярно вивішували над диспетчерською вежею аеропорту. Попри постійні обстріли, їм вдавалося це робити щодня.

Значення кольорів

Одне з найпоширеніших тлумачень кольорів прапора – це небо та пшеничні лани. Синій колір асоціюється з небом, свободою та духовністю. Жовтий колір – це символ сонця, радості та достатку. Разом синій і жовтий кольори символізують єдність України та її народу, а також її природну красу та багатство. Однак, історик та культуролог Богдан Якимович зауважив, що навіть зневажливе слово "хохол" колись було цілком нейтральним, монгольського походження. І йдеться зовсім не про оселедець на головах козаків. У давнину українських воїнів звали буквально "синьо-жовті", що звучить як "хох" та "ул" ("ол").

Форма прапора

Перші синьо-жовті прапори були трикутної форми. Вони використовувалися в багатьох українських землях, зокрема в Галичині, Волині та на Поділлі. Уперше спробувати утворити прямокутний прапор із жовтого і блакитного кольорів намагалася Головна Руська рада на Галичині в 1848 році.

Нагадаємо, як в Україні святкують День Сухопутних військ. Також ми писали про міжнародний День волонтера.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.